Три сложни операции на деца извършиха лекарите от „Пирогов".

В рамките на една седмица в болницата са направени две операции на вродени гигантски тумори в областта на шията на момиченце на 50 дни и друго на 4 месеца.

Лекарите посочват, че огромните образувания са причинявали притискане на дихателните пътища на децата и са затруднявали гълтането. И двете са оперирани спешно заради острите кръвоизливи в туморните формации.

По-малкото момиченце има втора киста в гръдния кош, която ще бъде оперирана на по-късен етап.

От „Пирогов" изтъкват, че нито една болница в страната не се е наела с трудните операции. Ако не бяха извършени у нас, децата е трябвало да бъдат оперирани в чужбина.

Екипът извършил сложните операции е в състав: доц. Росен Дребов, началник отделение в Детска гръдна хирургия, д-р Росен Стойчев, началник отделение по съдова хирургия, д-р Мактубджиян, лицево-челюстен хирург, пластичните хирурзи доц. Аргирова и д-р Денинска и анестезиологът, националният консултант доц. Надежда Гаврилова. Консултант на операциите е детският кардиохирург д-р Пламен Митев от Националната кардиологична болница.

В „Пирогов" е било оперирано и момче на осем години с тежка черепно-мозъчна травма. Интервенцията е била животоспасяваща.

Доцент Николай Габровски обясни, че детето е било прието със счупен череп и контузия на мозъка. Получило е и пареза на долните крайници. Неврохирурзите са извадили парченцата от черепните кости на малкия пациент, който ще бъде настанен в Детската неврохирургия.