Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт по бързо производство спрямо И.И., на 59 г., за това, че е направил опит да подкупи полицаи с кюлче злато, съобщават от държавното обвинение.

Кюлчето злато е било със сертификат за автентичността и подаръчна кутийка, на обща стойност 99,90 лева. Мъжът предложил златото, за да не му съставят акт и да не го задържат.

И.И. е предаден на съд и за това, че на 7 октомври тази година в Пловдив е управлявал лек автомобил с 2,27 промила алкохол в кръвта.

На 7 октомври в Пловдив двама полицейски служители с автопатрул извършвали обход в района на Трето РУ - Пловдив. Малко след 20,30 ч., на ул. "Васил Левски", те спрели за проверка лек автомобил, марка "Ауди", управляван от обвиняемия И.И. Полицейските служители поискали документите на водача, като И.И. им ги предоставил. При слизането си от автомобила той имал некоординирани движения, трудно стоял прав, подпирал се на вратата на колата, за да не падне.

Полицаите го попитали дали е употребил алкохол, като И.И. първоначално мълчал, а след това заявил, че бил изпил една бутилка водка. За да не му бъде съставен акт по Закона за движение по пътищата и да не бъде тестван с техническо средство "Алкотест Дрегер", обвиняемият първоначално предложил "много пари" на полицейските служители, за да го пуснат да си ходи.

След като разбрал, че действията по проверката им продължават, И.И. отишъл до автомобила си и взел квадратна кутийка, съдържаща златно кюлче "Св. Николай Чудотворец" . Той се върнал при полицаите и им казал: "Момчета, това злато ще ви го дам, ако трябва и пари ще ви дам, за да ме пуснете да си отивам".

Служителите на МВР не взели предложения подкуп и уведомили незабавно дежурния разследващ полицай. Обвиняемият И.И. бил задържан, като му е бил съставен акт и при извършена химическа експертиза е установено, че управлявал автомобила с 2,27 промила алкохол.

Бързото производство е внесено за разглеждане в Окръжен съд - Пловдив.