Пламна сграда с афганистанци в столицата.

Сградата се намира до Женския пазар в София, на кръстовището на булевардите "Стефан Стамболов" и "Княз Борис". Там близо 200 имигранти от Афганистан живеят в едно общо помещение в сградата. Внезапно таванът й обаче пламнал.

Сигнал за инцидента е подаден към 7:50 часа тази сутрин и бързата реакция на пожарната е предотвратила по-сериозни щети. Данни за пострадали също няма.

На адреса са пристигнали 4 пожарни екипа, две пожарни стълби и медицинският екип на Столичната пожарна. Оказало се, че пламъците са обхванали подпокривното пространство на сградата, която работещите на пазара използвали предимно за склад.

При пристигането си огнеборците са извели около 40 човека. Огнената стихия е потушена час по-късно.

В ситуацията са се уверили и служители от инспектората, но докато се е задействала административната процедура към полицията, сградата е пламнала.

Пред news.bg потвърдиха за инцидента от МВР. Те уверихаха, че случаят е приключен, а причина за пожара най-вероятно е "направилно боравене с открит огнеизточник".

От Вътрешното министерство обясниха, че сградата, в която е пламнал пожарът всъщност не е точно хостел. На долните й етажи са се съхранявали стоки, а горните били пригодени за живеене.

Кметицата на район „Възраждане" Савина Савова сподели, че преди ден е постъпило поредното оплакване от граждани относно нечовешките условия, в които пребивават огромният брой бежанци у нас.

Стана ясно по-късно, че афганистанците са се настанили в шест стаи на тавана на сградата, като според самите тях горе живеят около 300 души, или по 50 души в стая.

От МВР обаче посочват, че в сградата са живеели 37 възрастни и 8 деца. Тя е частна и е съсобственост на 16 души. Според данните те са отдали сградата под наем на български гражданин, който от своя страна е настанил в нея хората.

Всички обитатели на кооперацията са разполагали с документи, издадени от Държавната агенция за бежанците и са очаквали да им бъде предоставен статут.

За пожара са съобщили първите пристигнали на своето работно място продавачи от Женския пазар, който се намира точно под сградата. Те обясниха пред News.bg, че първоначално са видели само дим, но за няколко минути, докато пожарната е пътувала натам, таванът е пламнал.

Според самите имигранти, които по-късно се включиха в разговора, пожарната е дошла бързо и е реагирала адекватно на ситуацията. Сградата обаче е много стара и това усложнява работата на пожарната, като и към 14:00 часа, макар огънят да е загасен, те продължават своята работа.

Работещите българи около входа на сградата веднага са се развикали и за минути, по техни изчисления, сградата са напуснали с одеяла в ръце около 40-50 човека. До момента полицията не ги пуска да се качат, за да вземат своите документи и пари, оплака се пред наш репортер едно от малкото млади момчета, които говорят английски.

Един от хората, живеещи вътре, които чакат да приключи работата на пожарна и полиция, обясни, че тъй като на тавана няма никакъв ток, по всяка вероятност пожарът е тръгнал, защото негови сънародници са запалили огън, за да се стоплят.

На първия етаж на сградата има търговски обекти, собствениците на които също не биват допускани от полицията. Те са изключително притеснени, защото по всяка вероятност помещенията им са наводнени, а стоката унищожена.

Една от собственичките на магазинче на първия етаж на запалилата се сграда обясни, че афганистанците живеят на тавана, като заплащат по 5 лева на вечер на българин от турски произход на име Тасим. В събота са се сбили, като схватката им се е пренесла извън сградата, поради което местните са се обадили на полицията, тя е дошла и е прибрала въпросния Тасим, но го е задържала само за 24 часа, след което отново е забелязан наоколо.

Според жената от магазинчето голямата навалица в сградата е от около 3 седмици, а мизерията на тавана е страхотна, като освен ток, няма и вода.

Един от афганистанците е снимал пламъците с телефона си малко след като е напуснал горящата сграда. С много уговорки, тъй като се притеснява полицията да не му направи проблем, той показа клипчето, но не пожела да го изпрати на медиите.

Част от напусналите са били качени в автобус и отведени до дом на ДАБ, но голяма част остават на студа пред сградата.

На място е създадена организация за охрана с цел обезопасяване и опазване на имуществото им. Извършва се проверка и за нерегламентирана дейност на наемодателя.

През последните дни патрули на столичното Трето РУП са извършили 4 проверки, при които в сградата не са били открити хора без ясна самоличност.