Българите плащат най-много средства за здравеопазване в сравнение с останалите страни от ЕС. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитирайки данни от проучване, извършено от Световната здравна организация (СЗО) през 2009 г.

Българинът плаща близо 50% от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент дава 20-25%, съобщава money.bg

Най-доволни от здравеопазването в държавата си са холандците, сочи още проучването. След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия, като българите са на последно място сред близо 30 държави.

Преди България са страни като Албания, Румъния и Хърватия, каза Кацаров. През последните пет години, Холандия за трети път оглавява тази класация, което води до предположението, че страната е с най-добро здравеопазване не само в Европа, а и в света, допълни той.

Общите разходи за здравеопазване като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) са най-високи в Германия (12%), а България е на последно място (8%). Публичните разходи за здравеопазване от БВП отново са най-високи в Германия и отново нашата страна е на последно място.

Публичните разходи на глава от населението, измерени в щатски долари, в България са 5-6 пъти по-малко отколкото в другите страни от ЕС.