Вече е възможно заплащане за електронно свидетелство за съдимост чрез дебитна или кредитна карта. Това става директно от сайта на правосъдното министерство, съобщават от институцията. За превода гражданите не дължат никаква такса. Иначе таксата за е-свидетелство е три лева. За хартиеното пък се плаща 5 лева.

От ведомството подчертават, че това е първата услуга в родната администрация, в която се въвежда подобна възможност за плащане.

Новата опция е въведена миналата седмица. Тогава ръководеното от Христо Иванов министерство е разширило функционалността на системата за издаване на е-свидетелство. Заплащането на услугата директно от сайта на Министерство на правосъдието става чрез въвеждане на номера на сметката и пин кода. То се извършва в реално време и се пести време на гражданите.

С новата опция гражданите ще могат през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света.

От министерството посочват, че на година средно се заявяват над 700 000 свидетелства. Издаването на хартия отнема време на заявителя, който трябва да посети бюро „Съдимост”. Необходимо е и време за издаване на свидетелството, време за получаване и заплащането на таксата от 5 лева. Освен това банката взема и преводна такса, която често била съизмерима или дори надвишавала таксата на услугата, изброяват от правосъдното министерство.

От ведомството са амбицирани в кратки срокове да въведат заплащане на такси чрез карта през виртуален или физически ПОС терминал.