Цитрусите, останалите плодове и зеленчуци е добре да се киснат за 10 минути в разтвор на хлебна сода (1 супена лъжица на литър).

Това посъветва доц. Татяна Вергиева - токсилог от Центъра за опазване на общественото здраве на семинар в Банкя за опасността от устойчиви органични замърсители, цитирана от БНР.

Доц. Вергиева обясни, че за да останат свежи в продължение на месеци плодовете и зеленчуците, които идват от цял свят у нас преди наторването им се държат в разтвори от пестициди.

Пестицидите лесно могат да бъдат отмити с разтвор от хлебна сода.

Гроздето поема най-много пестициди, подчерта доц. Георгиева, а в стафидите тяхното съдържание е тройно по-голямо.

Индия все още произвежда ДДТ, а България внася фуражи от слабо развити страни, които го използват срещу маларията, каза токсиколожката.

Тя смята, че и нас ДДТ се използва "под масата".

В Македония и Испания наскоро са били открити храни, съдържащи опасно количество ДДТ.

У нас все още има складове, в които се пазят забранените пестициди, стана ясно на семинара.

До преди няколко години такива складове с разпокъсани опаковки пестициди е имало на Околовръстното шосе, Владая, Своге.

Известно е, че пестицидите имат 50 години време на полуразпад.