Цитрусите, останалите плодове и зеленчуци е добре да се киснат за 10 минути в разтвор на хлебна сода (1 супена лъжица на литър).
Това посъветва доц. Татяна Вергиева - токсилог от Центъра за опазване на общественото здраве на семинар в Банкя за опасността от устойчиви органични замърсители, цитирана от БНР.
Доц. Вергиева обясни, че за да останат свежи в продължение на месеци плодовете и зеленчуците, които идват от цял свят у нас преди наторването им се държат в разтвори от пестициди.
Пестицидите лесно могат да бъдат отмити с разтвор от хлебна сода.
Гроздето поема най-много пестициди, подчерта доц. Георгиева, а в стафидите тяхното съдържание е тройно по-голямо.
Индия все още произвежда ДДТ, а България внася фуражи от слабо развити страни, които го използват срещу маларията, каза токсиколожката.
Тя смята, че и нас ДДТ се използва "под масата".
В Македония и Испания наскоро са били открити храни, съдържащи опасно количество ДДТ.
У нас все още има складове, в които се пазят забранените пестициди, стана ясно на семинара.
До преди няколко години такива складове с разпокъсани опаковки пестициди е имало на Околовръстното шосе, Владая, Своге.
Известно е, че пестицидите имат 50 години време на полуразпад.
safa
на 01.02.2008 в 17:05:16 #5Минувач
на 01.02.2008 в 15:15:34 #4Gio
на 01.02.2008 в 14:40:39 #3...
Gio
на 01.02.2008 в 14:39:23 #2...
Mad Butcher
на 01.02.2008 в 14:24:12 #1