По 5 години и 6 месеца затвор получиха двама участници в група за производство и разпространение на фалшиви банкноти, съобщиха от Спецсъда.

Двамата са участници в организирана престъпна група за производство и вкарване в обращение на фалшиви пари (банкноти в евро, долари и левове). Групата е действала на територията на София.

Третият от групата e признал вината си още след ареста и е сключил споразумение за условно наказание преди внасянето на обвинителния акт в съда.

Досъдебното производство е образувано в Софийската градска прокуратура. През 2015 г. в Спецсъда е внесен обвинителен акт. По решение на съда материалите са върнати на Специализираната прокуратура за доразследване. След прецизиране на обвиненията двамата обвиняеми от групата са предадени на съд на 17 май 2018 г. 

Дават на съд фалшификаторите на евро и долари от Слънчев бряг

Дават на съд фалшификаторите на евро и долари от Слънчев бряг

Лидерът на групата и собственикът на хотела ще бъдат преведени в Софийския затвор

Доказателствата по делото сочат, че групата организирала отпечатването на неистински банкноти в наети помещения в сграда на столичната улица "Цар Самуил". Там е намерена и иззета компютърна и печатарска техника, както и консумативи, необходими за пълния цикъл на производството на фалшиви банкноти.

По време на извършените действия по разследването са намерени и иззети 1136 готови фалшиви доларови банкноти в купюри от по 50 и 100 долара. Полицаите открили и стотици заготовки (отпечатъци) на еврови и доларови банкноти в различна степен на завършеност. По делото е доказано, че сред готовите доларови банкноти имало и с еднакви серии и номера.

В някои от случаите "близнаци" се оказвали по 3-4 фалшиви банкноти, а в други - по 40-50.

Двамата осъдени производители на ментета - по професия печатар и компютърен специалист, са успели и да вкарат в обращение неистински доларови банкноти на българска територия, но в ограничено количество.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.