Софийски градски съд отмени наложената мярка за неотклонение подписка на тримата служители от Напоителни системи.
Бившият шеф на дружеството Стайко Ганчев и ексчленовете не борда на директорите Георги Харизонов и Радослав Чеглайски са обвинени за това, че през 2011 година са сключили две неизгодни сделки за общо 2000 тона скрап.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата за най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" и вместо това постанови по пет хиляди лева гаранция на всеки, която трябва да бъде изплатена в срок от 15 дни.

От районната прокуратура обясниха, че тримата обвиняеми са подсъдими по член 220 на НПК, който предвижда до 10 години лишаване от свобода.
По думите на прокурора по делото тримата са имали за цел да извършат продажбата независимо от цената, а сделката е сключена, без да се уточни количеството.
Стана ясно, че са договорени 505 хиляди лева, а разходите многократно превишават тази сума.

Според прокурора има реална опасност подсъдимите да укрият доказателства по делото или да извършат ново престъпление.

От друга страна защитата бе категорична, че няма достатъчно доказателства за извършено престъпление.
Според адвоката на двамата бивши членове на борда на директорите, които са обвинени в съучастничество те трябва предварително да са знаели, че тази сделка ще навреди на дружеството.

Юристът изтъкна още, че става въпрос за увредени тръби, които не са ползвани от 40 години при положение че амортизационният срок е 10 години.
По думите му за съдбата на тези тръби ръководството на дружеството напоителни системи е говорило дори с тогавашния земеделския министър Мирослав Найденов.
Цената, на която е сключена сделката е борсова и тръжна, категоричен бе адвокатът.

Подсъдимият Радослав Чеглайски заяви пред съда, че не е извършил никакво престъпление, а бившият му колега Георги Харизанов обяви, че сделката е сключена, защото дружеството се е нуждаело спешно от пари, за да не му бъде наложен запор от НАП.
Воден единствено от тази мисъл, той е гласувал за осъществяване на покупко-продажбата.

Съдът прецени, че е налице обосновано предположение, че сделката е съзнателно сключена в ущърб на Напоителни системи.
Според съдията цената не е била изгодна, а и не е било направено проучване на пазара.

Въпреки това съдебният състав счете, че няма опасност тримата обвиняеми да се укрият или да извършат друго престъпление с оглед на чистото им съдебно минало.