По 6 години затвор получиха Александър Донов и Патрик Първев за това, че са малтретирали малкия Христо Велински. Те ще трябва да изтърпят наказанието си при първоначално строг режим.

Софийският градски съд ги призна за виновни в това, че са причинили на тригодишното дете тежка телесна повреда, но ги оправда за това, че умишлено са опитали да убият детето.

Двамата младежи ще трябва да заплатят по 60 000 лв. обезщетение на майката на Христо, както и да поемат разноските по делото.

Припомняме, че трагедията се разигра по-миналия юли, като след побоя момченцето бе прието по спешност в "Пирогов" след жесток побой. То беше в кома, а по тялото му бяха открити множество синини. 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев били наети да се грижат за момченцето от майка му Невена Велинска, която е цигуларка и работи през лятото на круизни кораби в Скандинавието. Майката предлагала добро заплащане на хората, които го гледат - 1200 лв. месечно плюс разходите за изхранването му и други.

17 г. затвор за биячите на 3-годишния Еци поиска прокуратурата
Обновена

17 г. затвор за биячите на 3-годишния Еци поиска прокуратурата

Побоят показва пряк умисъл на подсъдимите да умъртвят жертвата си

По-рано днес от прокуратурата поискаха затвор между 15 и 17 години за двамата младежи.

Версията на подсъдимите, че детето е паднало от леглото, според държавното обвинение се оборва от експертите. Те са установили, че травмите на детето са с различна давност и не са получени едновременно. Експертите са заключили, че тези увреждания не могат да се получат от еднократно падане.

Прокурорът изтъкна, че върху Христо е упражняван системен тормоз. По тялото на детето имало кръвонасядания.

Адвокат Владимир Велевски пък настоя за оправдателни присъди за Първев и Донов.

"Считам, че има доказателства за извършен опит за убийство и в рамките на законовия срок ще бъде изготвен протест", коментира след постановяването на присъдата прокурорът.

Нито майката, нито бащата на детето са целели да има максимална присъда - такава, с която да търсят "око за око, зъб за зъб", обяви пред журналисти адвокат Ивайло Абаджиев, който представлява майката Невена Велинска.

Той поясни, че идеята на наказанието е да има и превантивна функция, така че подобни неща да не се случват на фона на това, което става с младежкото насилие в страната в момента. "Присъдата изглежда адекватна", смята Абаджиев.

Той обаче също е на мнение, че има доказателства за опит за умишлено убийство. По думите му, съществува т.нар. "алтернативен умисъл" и според нашето законодателство двамата младежи биха могли да опитат да извършат опит за убийство, но поради независещи от тях причини да се стигне до телесната повреда.

Дали майката на Еци ще обжалва решението, юристът не се ангажира с отговор на този въпрос.

"Еци е по-добре, гледат го и майката, и бащата", увери адвокат Абаджиев. Той повтори твърдението си и от предишно заседание - че единственото хубаво нещо, е че бащата го е признал. "Сменено му е името, защото в момента, когато е извършено деянието, отношенията между двамата родители не са били достатъчно добри и Еци е живял само с майка си", коментира адвокатът.

Родителите на Еци не присъстваха в съдебната зала. А на въпроса защо, адвокат Абаджиев запита риторически: "Мислите ли, че щеше да е добра идея да дойдат и да гледат клиповете, които гледахме ние".