Бюджетът за здравеопазване за следващата година може да е по-малък. Според очакванията обаче на здравния министър Божидар Нанев той ще е достатъчен.

Ще обсъдим, какъв е размерът на дефицитите и как да ги покриваме, допълни Нанев и предупреди, че до края на годината няма да могат да бъдат покрити всички просрочени задължения на болниците.

„Има неефективно използване на парите от свръх хоспитализация. Нашата цел е, когато е хоспитализиран един болен, процедурата по лечението да бъде изцяло в една болница.", обясни още министърът, цитиран от БНР.

Той не отговори, откога се предвижда животоспасяващите лекарства да преминат към Здравната каса, но обясни, че продължават разговорите за размера на парите.

По-рано днес на кръгла маса, посветена на здравеопазването за онкоболните, бившият депутат Стойчо Кацаров каза, че е получено писмо от Здравната каса, в което се потвърждава възможността касата да поеме лекарствата за онкоболните, пречките представляват единствено някои наредби, които трябва да бъдат променени.

Стойчо Кацаров предложи още да се премахнат търговете, за да няма дефицити и прекъсване в лечението.