По съкратената процедура да се гледа делото за убийството на Нягол Петров във варненския мол. Това поиска защитата на подсъдимите охранители, обвинени за убийството, по време на днешното разпоредително заседание.

Съдът допусна разглеждане на делото по съкратената процедура, като в този случай подсъдимите признават изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и са съгласни да не се събират доказателства за тези факти. Съдебната практика показва, че при разглеждане на дело по съкратената процедура наказанието може да бъде намалено с 1/3-та.

Постоянен арест за охранителите, пребили до смърт 52-годишния Нягол

Постоянен арест за охранителите, пребили до смърт 52-годишния Нягол

Побоят е станал в сградата на Гранд МОЛ Варна, иззети са записите от камерите

Адвокатите на охранителите поискаха да бъдат променени мерките за неотклонение спрямо Ангел Н. (сега на 28 г. от Кърджали) и Красимир Д. (сега на 26 г. от Ямбол) и Цветан М. (сега на 23 г. от Варна). Варненският окръжен съд не уважи искането на защитата и остави в сила мерките "задържане под стража".

Нов съдия ще гледа делото за убийство в Гранд мол

Нов съдия ще гледа делото за убийство в Гранд мол

Нягол Петров беше убит от охранители

Убийството на Нягол Петров беше извършено на 14 март 2015 г. във варненския Гранд мол.
Според събраните по делото доказателства Нягол жи.веел в едно домакинство заедно с майка си, с брат си и съпругата му във Варна. Имал тежко нараняване на дясната ръка и психично заболяване, което лекувал с медикаменти. Независимо от това, той полагал грижи за болната си майка. Често през деня се разхождал около и в сградите на Автогара-Варна и Гранд мол.

На 14 март преди 3 години подсъдимите Ангел Н. (сега на 28г. от Кърджали) и Красимир Д. (сега на 26г. от Ямбол) от охранителната фирма "Джи Ем секюрити" били уведомени по телефона от началника на смяната, че на тяхното ниво има лице с вид на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от сградата.

Охранителите отвели Нягол на "ниво -1", пред залата за видеонаблюдение и му задали въпроси свързани с причината за посещението в сградата и състоянието в което се намирал повлияно ли е от употребата на алкохол. Постепенно двамата подсъдими започнали да стават агресивни, като започнали да бутат и да дърпат мъжа, с цел да го откажат от бъдещи посещения в мола.

Имало негласно правило сред охранителите, лица с недобър външен вид или във видимо пияно състояние да бъдат "респектирани", след това да бъдат извеждани извън сградата, припомнят от съда. Респектирането целяло лицата, спрямо които се прилага да се въздържат от бъдещи посещения.

Според обвинението именно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него продължавал. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването е отчела над 57 удара по тялото на убития, довели до смъртта на Нягол.

Делото за убийството на бития в мол Нягол започва отново

Делото за убийството на бития в мол Нягол започва отново

Вдин от съдебните заседатели е и общински съветник.

Припомняме, ден по-рано стана ясно, че днешното дело ще бъде гледано от нов съдебен състав на Варненския окръжен съд. Убийството на Нягол П. беше извършено в Гранд мол преди 3 години. Делото бе върнато за ново разглеждане от въззивната инстанция в края на януари тази година.

На 19 юни 2017г. Варненският окръжен съд призна за виновни тримата охранители. Съдът им наложи следните наказания: 18 г. "лишаване от свобода" за Ангел Н., 16 г. "лишаване от свобода" за Красимир Д. и 15г. "лишаване от свобода" за Цветан М.

В протеста си от прокуратурата настояваха за присъда, която да е в размер на 20 години "лишаване от свобода" - максималния размер, предвиден от закона. Подсъдимите поискаха също нов процес пред първата съдебна инстанция, където очакват по-ниски или оправдателни присъди.

Определените мерки за неотклонение могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативен съд - Варна. Следващото съдебно заседание е насрочено за 17 април.