Починал е подсъдимият Григор Главеев, който беше обвинен по делото САПАРД заедно с Марио Николов, Людмил Стойков и още четирима души за участие в престъпна група за пране на 7,5 млн. евро от програма САПАРД.

Софийски апелативен съд отложи за пореден път старта на делото на втора инстанция. На днешното съдебно заседание защитничката на Главеев адвокат Зоя Иванова представи акта за смърт, от който става ясно, че подсъдимият е починал на 5 ноември.

Тя поиска от съда да прекрати наказателното производство срещу Григор Главеев, но магистратите прецениха, че не могат да го направят, докато не бъде даден ход на процеса на втора инстанция.

Предишното съдебно заседание на 21 ноември беше отложено, а адвокат Зоя Иванова тогава не спомена в съдебна зала за смъртта на клиента си.

САС отложи делото и днес, тъй като стана ясно, че една от адвокатките страда от заболяване, което затруднява придвижването й, а друга е извън страната. Двете адвокатки са представили съответните документи към молбите си с искане за отлагане на процеса.

Делото продължава на 30 януари следващата година като тогава САС за пореден път ще направи опит да му даде ход.

Припомняме, на първа инстанция Марио Николов беше осъден на 10 години затвор, а съпругата му Марияна - на 8 години затвор.

Починалият Григор Главеев бе признат за виновен, като получи 6-годишна присъда. По делото за източване на пари от програма САПАРД Главеев получи 3-годишна условна присъда. Людмил Стойков пък бе оправдан.