Съдебномедицинските случаи са изключително подходящи за донори. Една от причините е, че средната възраст е относително ниска и хората, починали от насилствена смърт, са със средно с 10 години по-млади от тези, които са починали от ненасилствена смърт.

Това е извод от статистическо изследване върху трупните донори на костно-сухожилна тъкан в Клиниката по съдебна медицина при УМБАЛ „Александровска" за периода април 2004 г. - август 2008 г.

Данните от проучването представи един от авторите му д-р Атанас Христов по време на III-та Национална конференция на Българската асоциация на тъканните банки, съобщава Zdrave.net.

Направена е статистическа обработка на 738 донори, от които 85% са мъже и 15% жени. При разпределението по възрастови групи при случаи на ненасилствена смърт прави впечатление, че превалират донорите между 50-60 г. и от 60 до 78-годишна възраст.

Докато при насилствената смърт данните сочат, че донорите са от по-младите възрастови граници. 18-30 и 40-годишните донори са значително повече, отколкото при ненасилствената смърт, каза д-р Атанас Христов.

Средната възраст на починалите от насилствена смърт е 46 г., а ненасилствената смърт - 55 г. Най-младият донор в клиниката по съдебна медицина в Александровска болница е на 18 г., а най-възрастният е на 77 г.

Съдебномедицинските случаи са подходящи за донорство и поради факта, че при насилствената смърт, смъртта е настъпила в резултат на травма и в голяма част от случаите липсват каквито и да било заболявания, следователно няма контраиндикации, които да нанесат нежелани последици за реципиентите, отбеляза д-р Христов.

За разлика от хората, починали от ненасилствена смърт - голяма част от тях са със сърдечно-съдови заболявания - тромбози на коронарни съдове, остър миокарден инфаркт или белодробна тромбоемболия.