26-годишният д-р Марио Шкодров е откритият по-рано днес мъртъв турист в Стара планина. Това съобщават от Александровска болница, където той е работил.

В съобщението си, те представят трудния път на един сирак по пътя на лекарската професия и изказват възхищение от личните и професионални качества на младия си колега.

Той е не само отличен студент и амбициозен лекар, но не се колебае да помага в различни кампании на болницата и да лекува безвъзмездно, подчертават от лечебното заведение.

"С покруса и дълбока печал узнахме за преждевременната, неочаквана и жестока смърт на нашия скъп колега и приятел д-р Марио Шкодров. В неделя (16 декември) той щеше да навърши 27 години, ако нелеп инцидент в планината не бе отнел живота му...

Откриха тялото на изчезнал турист в Стара планина

Откриха тялото на изчезнал турист в Стара планина

Издирването продължило два дни, участвали 30 спасители

Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет - София като стипендиант по програмата на ФПББ "Готови за успех" в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент. Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация "Направи добро - Александровска" и партньори. От тази година младият лекар започна да специализира "Спешна медицина" и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ "Александровска".

Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро., гласи съобщението, публикувано във Фейсбук.

Припомняме, че мъжът е бил в неизвестност от 19 часа на 10 декември.

Два дни изчезналият турист бил издирван от общо 30 спасители на билото между хижа "Добрила" и хижа "Амбарица" в Стара планина.

Последният разговор с него бил проведен късно вечерта на 10 декември.

В издирването се включили отрядите на Планинската спасителна служба в Троян, Ловеч, Сопот, Карлово, София и Банско.

В планината видимостта била до 40 метра по билото на Стара планина, а вятърът бил на пориви и навявал снежна покривка. Неблагоприятните метеорологични условия допълнително затруднили издирването.