Общ познат на тримата задържани- Чеченеца, Тошо Куката и Емили Тротинетката и пострадалото момче със специални образователни дейности, е бил организаторът на разпространения видеоклип в социалните мрежи.

Това стана ясно на съвместен брифинг на ОДМВР- Пловдив и Районна прокуратура- Пловдив, която вчера се самосезира относно случая, като е образувано досъдебно производство за хулигански действия, а трите лица са привлечени като обвиняеми. Престъплението е квалифицирано по чл.325, ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Въпросните "инфлуенсъри" възложили задача на общия познат да намери лесно податливо на манипулации лице, което да бъде убедено да изиграе именно ролята на куче. Посредникът се свързал с 22-годишното момче със СОП и започва настойчиво да го увещава да се съгласи да се срещне с негови приятели. Момчето било наясно кои са тези "приятели", както че са известни и се занимават с подобен тип (просташки - бел.ред) дейности.

Именно поради това 22-годишният Д.Д. отказва на няколко пъти, но общият познат го убеждава колко би било хубаво да се запознае с тримата вече обвиняеми и че може да стане известен като тях. Прокуратурата изтъква, че заради добротата си и заболяването си, момчето бива подхлъзнато и то се съгласява.

Действието и заснемането на видеоклипа се развиват на 3 април, когато без много да обясняват на Д.Д., му казват, че ще стане много известен и го убеждават, вързан за шията с колан, стоейки на колене, да лае, да им дава лапа и да се държи като куче, на което се дават команди и подхвърлят предмети. 

СЕМ определи клипа с момче със СОП като брутално погазване на хуманността

СЕМ определи клипа с момче със СОП като брутално погазване на хуманността

Комисията за защита от дискриминация проверява дали е нарушен законът

След като заснемат клипа, без дори да го покажат на момчето и без да го уведомят, че ще го публикуват, същият е качен в Youtube профил на едно от задържаните лица.

След самосезирането на прокуратурата, образуването на досъдебно производство и възлагане на разследване на ОДМВР- Пловдив, трите лица са задържани, като две от тях в Пловдив, другото лице в София (Емили Тротинетката).

По думите на наблюдаващия прокурор Веско Ириков са събрани достатъчно доказателства, от които могат да се установи, че тримата в съучастие са извършили непристойни действия с явно неуважение, а деянието се отличава с изключителен цинизъм.

На брифинга стана ясно още, че 38-годишният П.К. (Чеченеца) е осъждан за грабеж, но към настояща дата е реабилитиран. 34-годишният Т.Ч. (Тошо Куката) в рамките на 2 години е осъден 7 пъти, от които за три грабежа, една кражба, лека телесна повреда, закана с убийство и към този момент също е реабилитиран. Двамата са от Пловдив и живеят в града. 21-годишната Емили Тротинетката не е осъждана до този момент, като по постоянен адрес той/тя е от Плевен, но живее в София.

Служители на ОДМВР- Пловдив се свързват през вчерашния ден с нея по телефона и я призовават да се яви незабавно в Пловдив. Тя обаче отказва, поради което е обявена за общодържавно издирване и е задържана в София. Емили е конвоирана до град Пловдив за включването й в образуваното досъдебно производство.

Мярката по задържане на тримата обвиняеми е удължена на 72 часа, като утре ще бъде внесен иск в съда и за техния постоянен арест. За повдигнатото обвинение се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

По информация на МВР са установени свидетели, които са разпитани. Друг възмутителен факт стана ясен на брифинга - никой от очевидците на безумните действия в МОЛ-а не е подал сигнал на тел. 112, което е и причината прокуратурата да се самосезира едва след разпространението на видеоклипа.

Общият познат не е задържан, както не бе посочено и името му. Ако се съберат достатъчно доказателства, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да бъде привлечен като обвиняем.

След вулгарен видеоклип прокуратурата опитва да укроти Чеченеца и Емили Тротинетката

След вулгарен видеоклип прокуратурата опитва да укроти Чеченеца и Емили Тротинетката

"Инфлуенсърите" се гаврят публично с момче със специални образователни потребности

Интересно бе, че малко след въпросния брифинг от "Логопедия.бг" съобщиха, че след получени сигнали за връзки със създателите на "позорния клип", отнемат приза "Логопед на годината за район югоизточен 2023" на Александър Кърджев.

"Мисията на наградите е да популяризират професията на логопеда, възможностите за терапия през целия живот и необходимостта от ранна и системна профилактика и грижа. Всяко действие, което позори специалистите се отразява на цялата гилдия и е в противовес на нашата мисия - да популяризираме професията". В изявлението се призовават специалистите да спазват законите, включително и тези за авторското право, и професионалните норми. От изявлението  не става ясно именно за какви постъпки логопедът е наказан.

*Самият Александър Кърджев отрече пред News.bg да е лицето, което е осъществило връзката, не е бил учител на младия мъж, с когото се гаврят във видеото, както и няма реални връзки с някои от "инфлуенсърите". Според него в момента от организацията използват момента за саморазправа.

*Позицията на Александър Кърджев е добавена на 7.04.2023 г.