Бургаският окръжен съд остави под домашен арест обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа, съобщиха от съда. Мъжът е шофьор на автобус, причинил смъртта на двама души при катастрофа на пътя Бургас - Созопол, съобщиха от прокуратурата.

С постановление от 29 февруари 2020 г., Камен Ф. е привлечен като обвиняем за това, че на 28 февруари 2020 г., около 22.10 часа, на главен път І - 9, след изхода от гр. Бургас към гр. Созопол е нарушил правилата за движение при управението на автобус, марка "Мерцедес". Той по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице, В. Б. и Т. Т. 

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас - Созопол

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас - Созопол

Двама души са загинали

"Степента на доказване на предположението за авторството на престъплението е значително по-ниска от степента, необходима на прокурора да състави обвинителен акт или на съда да постанови осъдителна присъда. Без съмнение по делото е необходимо изготвянето на авто-техническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства", се казва в обвинението.

Няма опасност Камен Ф. да се укрие, смятат от съдебната система и се позовават, че той съжителства с жена в Добрич и отглеждат заедно детето си.

"Сочената в искането по чл. 64, ал. 1 от НПК хипотетична опасност от укриване, обоснована с извършваната от обвиняемия трудова дейност - шофьор в транспортна фирма със седалище в Република Турция, може да бъде ограничена чрез налагането на забрана за напускане пределите на Република България по отношение на Камен Ф.", казва в мотивите си съда.

В практиката на Европейския съд по правата на човека трайно се приема, че тежестта на извършеното престъпление не е сред основанията, обосноваващи законност на задържането.

Обвиняемият има три предходни осъждания, но няма завишена обществена опасност.

Предвид изложеното и като съобрази целите на мерките за неотклонение, Окръжен съд - Бургас намери, че в случая адекватна мярка за неотклонение се явява мярката "Домашен арест".

Тази мярка за неотклонение ще гарантира в достатъчна степен участието на обвиняемия в наказателното производство, като съответно ще изиграе своето възпиращо и възпитателно въздействие. Същевременно домашният арест е от естество да предотврати опасността от извършване на престъпление, защото ще ограничи свободата на придвижване на обвиняемия извън жилището му.