Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, трафика на хора, миграционния натиск и каналджийството се провежда от тази сутрин в няколко общини в Западна България.

От прокуратурата съобщават, че операции са започнали на 21.08.2020 г. във гр. Враца, в гр. Криводол и селата Нефела, Девене, Баница и Осен, както и в община Гърмен, във видинското село Генерал Мариново, в с. Арчар и в село Градец.

Уточнява се, че в с Арчар акцията е срещу незаконния дърводобив, а в село Градец - по линия на акцизите.

В акцията участват служители на ОДМВР-Враца и на Зоналното жандармерийско управление в Монтана, под надзора на Окръжна прокуратура-Враца, а в община Гърмен - под надзора на Окръжна прокуратура-Благоевград, като там участват служители на ОДМВР-Благоевград и на Дирекция "Жандармерия".

Ще бъдат проверявани и лица с 2 или повече висящи дела.

Информация за делата на службите и резултатите от операциите ще бъдат оповестени по-късно през деня.

По последна информация спецакция срещу битовата престъпност се провежда и в Гоце Делчев и село Дебрен.

Главният прокурор участва в работни съвещания с магистратите от Окръжна прокуратура-Враца, Окръжна прокуратура-Видин и районните прокуратури в двата града.

Основни теми на разговорите бяха приоритетите в работата на прокуратурата, противодействието на конвенционалната престъпност и зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт.