Европа се намира в сериозна опасност от разпространение на морбили, като се има предвид че случаите на заразяване зачестяват в няколко европейски страни, а към настоящия момент милиони европейци са незащитени от заболяването.

Това се казва в официално предупреждение на Европейският център за превенция и контрол на заразните заболявания (ECDC), цитирано от health.bg.

Морбили е вирусна дихателна инфекция, която може да доведе до тежки усложнения, включително и смърт. Единствената ефективна защита на непреболедувалите и неимунизираните е ваксинацията.

През 2007 г. няколко европейски страни (особено Швейцария и в по-малка степен Обединеното кралство и Румъния) регистрират голям брой случаи на морбили - повече от 1 на 100 000 население годишно.

През 2008 г. в Европа е съобщено за над 1 300 случая на морбили: в Швейцария, Обединеното кралство, Франция, Дания, Германия, Автрия, Испания и Норвегия (по непубликувани данни на Европейския Съюз).

На 2 април Центровете за превенция и контрол на заразните заболявания в Съединените щати публикуваха здравни съвети по отношение на възникналите случаи в няколко американски щата, като някои от тях са свързани с протичащите взривове в Европа и Израел. Оттогава още случаи са регистрирани в САЩ и Канада.