Още една институция започна производство срещу Ангел Калеев, който разпространи сам в интернет видеоклип, на който е запечатан насилието му върху момче от ромски произход.

Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала след доклад на Баки Хюсеинов, зам.-председател на органа.

Като мотив за производството се посочва видеото, на което се вижда как авторът на клипа поваля с удари момче на земята, след като то му е казало, че двамата са равни. Следват реплики на този, който нанася ударите: „Какво каза, че аз съм с тебе равен...? Аз циганин ли съм бе...? ... Ами ако реша да те утрепа, кво ше те права бе?! .... Лягай долу!”

Вносителят на доклада Баки Хюсеинов счита този акт на насилие за явно подбуждане към дискриминация и тормоз по признак етническа принадлежност и е нарушение на Закона за защита от дискриминация по смисъла на чл. 5, във връзка с чл. 4, ал. 1 от този закон.

Според Баки Хюсеинов изрично закрепена в преамбюла на Конституцията на страната ценност е търпимостта, която е свързана със зачитането на правата. В този смисъл заснетото видео подбужда към дискриминация.

Припомняме, 24-годишният бияч от село Овчеполци беше задържан тази сутрин около 10.30 часа на територията на село Черногорово, след като не бе намерен на постоянния си адрес.

В Районното управление в Пазарджик бе образувано досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.