58 депутати сезираха Конституционния съд във връзка с промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, отнасящи се до специализирания съд.

„Тези промени са опит за утвърждаване на полицейската държава в България и за превръщането на този съд в партиен съд", заяви в кулоарите на парламента Любен Корнезов.
Той изтъкна като аргумент, че специализираният съд е извънреден съд и действа по особени правила. Освен това съдебните заседатели имат равни права със съдиите, но са повече от тях и ще се избират от Столичния общински съвет, където ГЕРБ има мнозинство, изтъкна Корнезов.

Той посочи още, че промените предполагат натиск върху членовете на Висшия съдебен съвет от страна на министъра на вътрешните работи, тъй като всички 25 члена трябва да искат достъп до класифицирана информация.
„Даже главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд ще искат разрешение от Цветанов дали да ползват класифицирана информация или не", подчерта депутатът.

Корнезов заяви, че вносителите на иска разчитат Конституционният съд да обяви тези текстове за противоконституционни и посочи, че те противоречат на много международни договори, по които България е страна.