Служителка на НАП – София отива на съд, след като специализираното звено към СГП „Антикорупция” е внесло обвинителен акт.

Служителката е посочена с инициалите си П.Р., а обвинението е за престъпление - поискване и получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение. Престъплението е по чл. 302, т. 2, вр. чл. 301, ал.1 пр. първо и второ от НК.

Обвинената е работела на длъжност ”Инспектор по приходите” в сектор "Ревизии”. В задълженията й влизали предложения за налагане на предварително обезпечение на задължения, както и тяхната промяна или отмяна.

Според обвинителния акт тя е поискала подкуп от 2 000 лв. на управители на ревизирано от нея дружество, за да не запорира банковите му сметки.

Ревизията на дружеството е направена в края на миналата година и при нея се установява, че то е прехвърлило прага за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, което е основание да се запорират банковите му сметки.
След няколко седмична комуникация между ревизорката и управителите на фирмата - по нейна инициатива – по телефон и по електронна поща, се урежда специална среща, на която служителката на НАП предлага й дадат 2 000 лева, за да им напише акт за 20 000 лева, но без да запорира сметките на дружеството.
Добавила и че по тяхна преценка, могат да дадат някакви пари и на останалите проверяващи от екипа й.

Изнудването е описано в сигнал до спецантикорупционното звено.

Малко след като данъчната инспекторка получава от управителите на дружеството две белязани банкноти по 500 евро, тя е задържана.

В момента жената е на свобода срещу гаранция от 4 000 лева и чака насрочването на делото си.

В хода на разследването са разпитани 18 свидетели, използвани са специални разузнавателни средства, назначени и изготвени са експертизи, съобщават от държавното обвинение.