Отслабнал е контролът върху служителите на МВР за употребата на алкохол. Това обясни пред Нова телевизия Тенчо Тенев, бивш началник на столичната "Пътна полиция", във връзка със зачестилите случаи на служители на реда, засечени зад волана след употреба на алкохол и дрога.

Определени служители петнят името на полицаите, по думите му. Трябва да има по-качествен подбор при назначаване, обясни той. Двойно са завишени заловените шофьори с наркотици. Отказът да се даде проба за дрога и алкохол от шофьор да се наказва, предлага Тенев.

Политиците не трябва да се месят в професионалната работа на полицаите, съветва той.

Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР смята, че е крайно време някъде да светне червената лампа. Вината е на политиците, убеден е той. От 2015 в системата са се случили много неща и не се е правила истинска реформа. Социалният диалог е сведен до нула, каза Кузманов.

Отстраняват от длъжност дрогирания полицай, блъснал патрулка

Отстраняват от длъжност дрогирания полицай, блъснал патрулка

Започнала е вътрешна проверка, която да установи дали е имало опит да се прикрие случая

Не се прави качествен подбор в МВР. Той настоява за консенсус между политиците и да се направи смислена реформа в следващите 6-8 години. Според него МВР не трябва да се използва рейтингово.

Припомняме, че в последните дни при строгия контрол на пътните полицаи бяха хванати в крачка служители от различни структури в МВР. На 8 октомври на АМ "Тракия" при отбивката за село Лозен край София служител на ГДБОБ беше засечен да шофира след употреба на амфетамин. В неделя сутринта дрогиран полицай се блъсна в патрулка пред столичното 8-мо РУ, като не беше съобщено под въздействието на какъв наркотик е бил. Вчера следобед в района на кюстендилското село Горна Гращица пиян полицай от РУ-Бобовдол с лек автомобил предизвика извън работното си време катастрофа с друга кола, като инцидентът се размина без пострадали. Оказа се, че е бил зад волана с 2,07 промила промила алкохол. Тази сутрин и асеновградски пожарникар беше хванат да шофира личния си автомобил солидно почерпен, с 1.73 промила алкохол. На път за вкъщи след дискотека той криволичил и закачил с колата си крайпътна мантинела. Това направило впечатление на движеща се зад него с автомобила си жена, която подала сигнал на тел. 112.