Кметът на Ямбол се дискредитира, защото е неудобен на някого. Това заяви самият ямболски градоначалник Георги Славов по време на пресконференция в София.

Поводът за нея беше решението на съда в Ямбол от края на октомври, според което той е осъден на пет години лишаване от свобода.

Припомняме, съдът призна за виновен Славов за това, че е извършил длъжностно престъпление при построяването на водопровод и канализация на две Ямболски улици - „Владимир Заимов" и „Граф Игнатиев".

По думите на градоначалника процесът срещу него е изцяло тенденциозен. Славов изтъкна, че е направен странен подбор на свидетели, които нямат нищо общо със същината на проблема.

Той добави, че единственото, което обединява тези свидетели, са политически, икономически или лични интереси, които са нарушени или засегнати по някакъв начин.
За свидетели са призовани предимно представители на БСП, бивши членове на ГЕРБ и политически противници на настоящия кмет, стана ясно от казаното от него.

Кметът на Ямбол цитира и конкретни имена, които според него стоят зад атаките. Сред тях са Наско Стефанов - бивш председател на общинския съвет в Ямбол и бивш член и секретар на ГЕРБ; както и Пламен Майсторов и Асен Петров - бивши членове на ГЕРБ, както и депутатът от Атака Огнян Пейчев. 

Всички те са лични приятели и колеги от последните 20 години, посочи Славов. Той добави, че Зафир Зафиров е основна фигура в експертизата по делото.

Според него „знаменосецът" на тази групичка е Николай Ганев, който по думите на Славов е с 10 присъди за различни престъпления.
Местен ежедневник, финансиран от БСП, пък също е част от кампанията срещу кмета.

По време на пресконференцията Славов цитира решението на съда:
Окръжен съд Ямбол осъжда кметът Георги Славов за това, че в периода септември 2008-2010г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения и превишил властта и правата с цел да набави облага за „Диана комерс I ЕООД".

Вследствие на това са настъпили значителни финансови щети за общината и за общинския бюджет в размер на 2 090 385, 41лв.
Окръжният  в Ямбол осъжда кмета Славов на пет години лишаване от свобода и правото да бъде кмет на община за срок от шест години".

Присъдата все още не е влязла в сила, защото се обжалва в Бургас.

Кметът на Ямбол заяви, че обвинителната теза и присъда се крепят на съмнения, догадки и предположения. По думите му няма нито едно убедително доказателство, че съзнателно е целял да облагодетелства търговско дружество. Не е посочен и мотив.

Според Славов единственото реално доказателство, на което стъпва обвинението, а после и присъдата, е експертиза, изготвена от неспециалисти. Той е категоричен, че документът е пълен с грешки и парадокси, като има най-малко 11 груби нарушения.
Въпреки това съдийката по делото не е допуснала извършването на повторна експертиза.

Славов обясни, че съдът не е уважил и нито едно от исканията на защитата. Той бе категоричен, че съдията по делото е трябвало да си направи самоотвод или поне да уважи искането на зашитата за отвод, тъй като е в явен конфликт на интереси.
Тя е съпруга на прокурор, който разследвал други две поръчки на общината, обясни градоначалникът.

Според Славов неговият пост е изключително апетитен, тъй като за три години общината е спечелила 21 проекта по европейски и национални програми на стойност над 20 милиона лева. Изградих един водопровод, гордея се с това, заяви ямболският градоначалник. Той подчерта, че единственият, който се е облагодетелствал от това е градът.

Славов допълни, че проблемът с водоподаването в Ямбол вече е решен. ГЕРБ дойде с идеята да смени статуквото и да преустанови шуробаджанащина, каза още кметът.