9 противопожарни автомобила и 142 служители на пожарната ще бъдат дежурни в нощта на Великден. Това обяви на брифинг главен инспектор Стефан Стефанов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Главен инспектор Стефанов информира, че са проверени общо 1 606 църкви, манастири и обекти. Връчени са били 222 разпоредителни документа във връзка със спазването на условията за безопасна евакуация, условията за първоначално пожарогасене и условията за пожарна безопасност в самите обекти. 29 противопожарни автомобила ще бъдат позиционирани до по-големи църкви, а 142-ма пожарникари ще бъдат дежурни в нощта на празника.
"Проверките по обектите продължават и сега и ще продължават и по време на празниците. Основните акценти са осигуряване безопасността на гражданите и на местата, където ще се проведат празниците", заяви Стефанов.

118 храма в София ще бъдат охранявани от целия ресурс на "Охранителна полиция" по време на мероприятията на Великден, допълни комисар Борислав Муеров, началник отдел "Охранителна полиция" в СДВР. За спокойното провеждане на празниците са били проведени и срещи с представителите на църковните настоятелства и с охранителните фирми, ангажирани с охраната на храмовете.

"Всички охранителни фирми са уведомени за големия наплив от граждани, които ще посетят големите търговски обекти в София, запознати са и със закона за тероризма. С църковните настоятелства нещата също са стиковани", обясни комисар Муеров. За безопасността на гражданите ще бъдат включени и оперативни работници, ангажирани със справянето с джебчийски кражби. "Ще бъдат изградени филтровъчни пунктове на всички големи храмове, на които ще се извършват проверки на избрани лица, за които има съмнение, че са употребили наркотици или са в нетрезво състояние", каза още той.

Да се използват и малките гранични пунктове, съветват пътните полицаи

Да се използват и малките гранични пунктове, съветват пътните полицаи

КАТ очаква голям трафик за Великденските празници

От гранична полиция препоръчват пътуващите по време на Великден да ползват не само основните, но и по-малките гранични пунктове. Комисар Румяна Борисова - началник отдел "Гранични проверки" в ГД "Гранична полиция" заяви, че е осигурен необходимият ресурс от служители и технически средства, отговарящи на европейските стандарти.

Проведени са по места работни срещи с ръководителите на службите от задължителния граничен контрол, с ръководителите на граничните пунктове за набелязване на мерки за недопускане на нарушения. От Гранична полиция напомнят още непълнолетните български граждани, които ще пътуват без своите родители или само с един родител, да бъдат снабдени с необходимите декларации и съгласие от страна на непридружаващия родител.

 И Граф Монте Кристо избяга от затвора, успокояват ГЕРБ
Обновена

И Граф Монте Кристо избяга от затвора, успокояват ГЕРБ

Радев: МВР знаеше от година, че Валентин Пелов готви бягство

Борисова изтъкна, че информацията за двамата избягали затворници е разпространена до всички ГКПП -та в страната и увери, че граничните служители са запознати със случая.