Във връзка с предстоящите почивни дни е създадена организация от МВР за активно присъствие на служители от пътна полиция на всички места и входно-изходни артерии на големите градове, главните пътища и автомагистралите и местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Органите ще имат активно присъствие по контрол и регулиране на движението в празничните дни. Максимален брой служители ще бъдат активирани за тази дейност. По време на почивните дни ще се работи със специализирани полицейски операции по направление - установяване на водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и техните аналози, както и за неправоспособни водачи.

Също така е създадена организация всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта да работят през цялото време на празниците за установяване на нарушители по Закона за движение по пътищата.

Най-тежките направления са:

  • Пътят Благоевград - Кулата;
  • пътят от София към Калотина;
  • автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица" и "Струма";
  • републиканския път от Русе за Хасково.

От "Гранична полиция" препоръчват пътуващите по време на Великден да ползват не само основните, но и по-малките гранични пунктове. Комисар Румяна Борисова - началник отдел "Гранични проверки" в ГД "Гранична полиция", заяви, че е осигурен необходимият ресурс от служители и технически средства, отговарящи на европейските стандарти.

Проведени са по места работни срещи с ръководителите на службите от задължителния граничен контрол, с ръководителите на граничните пунктове за набелязване на мерки за недопускане на нарушения.
От "Гранична полиция" напомнят още непълнолетните български граждани, които ще пътуват без своите родители или само с един родител, да бъдат снабдени с необходимите декларации и съгласие от страна на непридружаващия родител.

Създали сме организация при църковните обекти да има присъствие на полиция, които да оказват съдействие, регулиране и подпомагане, за да не се допускат задръствания или пътни инциденти. Ще има обособени паркинги.

От МВР предупреждават гражданите, че тези, които паркират своите МПС-та на пътищата и затрудняват движението - ще бъдат санкционирани.

На 5-ти ще бъде създадено реверсивно движение на Владая в посока изход София и на 9-ти е създадено реверсивно движение за прибиращите се граждани.

На 5-ти ще бъде спряно тежкотоварното движение, същото ще се случи и на 9-ти от 14 до 20 часа.