Гранични полицаи протестират на няколко гранични пункта в страната.
Протестите са в знак на недоволство, че не са получили исканото увеличение на заплатите със задна дата. Протестът на граничните полицаи съвпада с празника на Гранична полиция - днес службата отбелязва 130 години от създаването си.

За днешния ден протести бяха предвидени на ГКПП "Кулата", ГКПП "Илинден", ГКПП "Станке Лисичково", ГКПП "Стрезимировци", на ГКПП "Дуранкулак", пред РДГП "Елхово" и пред РПУ - Сливен. 
Протестите на граничните пунктове "Кулата", "Станке Лисичково", "Стрезимировци" и "Елхово" започнаха около 11 часа. Около 12 часа започна и недоволството на ГКПП "Дуранкулак" и пред РПУ-Сливен, съобщи БНТ.

Синдикати и ръководство на МВР сядат на масата за преговори

Синдикати и ръководство на МВР сядат на масата за преговори

Подписват Колективния трудов договор

Около 40-50 граничари от ГКПП "Кулата" и техни колеги от областната дирекция излязоха в знак на протест в зоната преди граничния контрол. Протестът на служителите не затруднява работата на граничния пункт.

В демонстрацията са само полицаи, които не са на работа. Дейността на граничния пункт "Кулата" се извършва нормално.

Исканията на граничарите са за 15 % увеличение на заплатите, спешни промени в настоящия и подготовка на изцяло нов закон за МВР. Служителите искат и обвързване на възнагражденията на работещите в МВР със социално измерим показател - средна или минимална работна заплата.

Полицаите не се отказват от протестите

Полицаите не се отказват от протестите

Радев остава равнодушен: Имат право да протестират

Един от организаторите на протеста Атанас Леондев коментира пред БНР отпуснатите 55 милиона в бюджета на МВР при подписването на Колективния трудов договор на 19 декември тази година. По думите му тези средства са за увеличение на основното възнаграждение, като изчисленията не са направени диференцирано, а е решено всички да получат една определена сума. "Това не ни задоволява", посочи Леондев и допълни, че заплатите на граничарите задължително трябва да бъдат увеличени с 15%.

На ГКПП "Станке Лисичково" също има протест. Там са се събрали около 30 граничари. На протеста присъстваше и председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, който заяви, че в рамките на следващите 10 години бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен двойно, за да се гарантира нормалната работа на ведомството и достойното заплащане на служителите.

Събралите се там гранични полицаи, пожарникари и служители на ОД на МВР бяха категорични и че няма да се откажат от протестите, докато не получат гаранции за 15% увеличение на заплатите и започване на работата по изработване на изцяло нов закон за МВР.

Председателят на СФСМВР посочи и че очаква протестът на граничарите да бъде подкрепен от румънските им колеги. "В Русе и преди ГКПП "Дуранкулак" да се включат румънски полицаи - членове на Румънския полицейски синдикат, който е наш партньор в Европейския полицейски съюз. Между другото, буквално в последните дни в Румъния също вървят протести на полицаи", заяви Попов.

Полицаи излязоха на жълтите павета
Обновена

Полицаи излязоха на жълтите павета

Няма диалог с министър Радев според синдикатите

Протест днес беше предвиден и в Русе. В 11 часа пред сградата на Областната администрация обаче не се появиха полицаи. Подкрепа от румънските граничари също нямаше. По-късно обаче полицаите се събраха, за да изразят недоволството си.

Към 14 часа полицаи от Румъния все пак подкрепиха протеста на служителите в системата на МВР. Те са се присъединили към протеста на граничарите пред сградата на областната администрация в Русе.

Протестът в Русе беше мълчалив и продължи около час. В него участваха служители на реда от Гранична полиция, Охранителна полиция, както и полицаи от Кубрат и Исперих.

Очаква се протестите на граничните полицаи да продължи и след Нова година. За това е определена датата 5 януари.