"Невинни сме и сме осъдени несправедливо!" Това заявяват в отворено писмо до всички институции, медиите и гражданското общество петимата полицаи, осъдени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, цитирани от "24 часа"

По думите им те са изпълнявали обществения си договор с родината - участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета. Те подчертават, че фактите са манипулирани и съдът ги е представил като умишлени убийци.

"От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!", пишат още в писмото си петимата полицаи.

Петият осъден полицай за смъртта на Чората пристигна от чужбина, за да се предаде

Петият осъден полицай за смъртта на Чората пристигна от чужбина, за да се предаде

Никой не го потърсил, той сам разбрал от медиите за присъдата

Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков вече излежават присъдите си от по 7 г. затвор в Бобов дол. На 19 април ВКС окончателно ги призна за виновни за убийството на Чората при задържане на 10 ноември 2005 г.

Те обясняват защо е невярно заключението на медицинската експертиза за смъртта на Димитров, направена от проф. Стойчо Раданов, който в хода на делото се самообеси. В нея съдебният лекар твърди, че Димитров е починал от жесток побой, което в последствие бе категорично опровергано от пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от осемнадесет водещи специалисти.

Полицаите изтъкват, че присъдата "почива на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов". Те недоумяват защо съдът ползва само показанията на две сестри на 16 и 18 г., като по-малката е била приятелката на Димитров.

В писмото си те коментират още как е било образувано, връщано и гледано делото от различни съдии и прокурори.

Само един от осъдените полицаи за смъртта на Чората все още е на свобода

Само един от осъдените полицаи за смъртта на Чората все още е на свобода

Адвокатите на полицаите искат главният прокурор да възобнови делото

След като бяха оправдани преди 8 г., семейството на Чората заведе дело в Европейския съд по правата на човека и България бе осъдена. Категорични са, че в съда в Страсбург е било нарушено тяхното право, защото не са участвали.

"На съда са представени само избирателно обслужващи жалбоподателите доказателства, без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление", категорични са петимата.

Те призовават доказателствата по делото да бъдат разсекретени и публикувани, за да се чуят записите от СРС, прилагани на Ангел Димитров почти 6 месеца.

Петимата осъдени допълват в позицията си, че според тях интерес да ги унижава има само престъпния свят.

Те се обръщат и към обществото с молба да ги подкрепи в борбата им и отстояването на истината.

След 14 години - по 7 години затвор за смъртта на Чората

След 14 години - по 7 години затвор за смъртта на Чората

Мирослав Писов определи решението като политическо

Припомняме, 14 години след смъртта на Ангел Димитров - Чората по време на специализирана операция срещу наркоразпространението и сексуалната търговия ВКС отсъди по 7 години затвор за полицаите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков.

Въпреки че полицаите бяха оправдани по обвинението за причиняване на смъртта на Ангел Димитров, Европейският съд по правата на човека призна държавата за виновна. По този начин се стигна до възобновяване на делото, което завърши с осъдителни присъди.

Ден след като стана ясна присъдата, Мирослав Писов се предаде в полициятав Благоевград. По-късно бяха задържани и всички останали с изключение на пребиваващия в чужбина Граховски.

Полицията в Благоевград подкрепя морално осъдените за смъртта на Чората

Полицията в Благоевград подкрепя морално осъдените за смъртта на Чората

Униформените останали изненадани от развоя на делото