Върховният касационен съд е излязъл с окончателно решение за присъда от по 7 години затвор за петимата обвинени за смъртта на Ангел Димитров - Чората.
Той почина при задържане в благоевградския арест на 10 ноември 2005 г. по време на акция "Респект" по времето, когато вътрешен министър беше Румен Петков, тогава от БСП.

Наказания са получили петимата, участвали в акцията - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

През 2016 г. ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година.

В ефира на Нова телевизия единият от осъдените - Мирослав Писов определи присъдата като политическа и директно обвини шефа на ВКС Лозан Панов. Според Писов присъдата е част от план за завземане на властта и налагане на джендърска идеология. "Това е политическо решение. Тази група иска да вземе властта", посочи Писов.

Той посочи, че днес ще се предаде на властите. Открои обаче, че е разбрал да присъдата, когато са му се обадили хората, които живеят на адреса, на който е бил регистриран той преди 20 години. Именно там са го потърсили вчера вечерта властите, което, по думите на Писов, е абсурдно. Дори и по лична карта Писов отдавна е на друг адрес.

Мирослав Писов заяви, че никой от обвинените не се е крил през тези години, не се и крие в момента.