"Предстои да направим анализ от проведеното днес учение, да отсеем положителните и отрицателните страни, за да уточним и какво трябва да се промени", коментира главният секретар на МВР в края на проведеното днес учение в района на тунел "Ечемишка".

Той припомни, че екипите днес са пристигнали много бързо, но при условия на учение и осигурено трасе. Не така стоят нещата в реална ситуация. При нея възникват редица фактори, на които не винаги може да се окаже влияние.

Снимка 433306

Източник: пресцентър МВР

"Именно затова са и мерките, които предприема МВР, насочени към спазване на правилата на движение и указанията на органите на реда, защото при една такава ситуация при верижно ПТП, ако не е освободена аварийната лента, не можем да достигнем до там колкото и да бързаме. Затова бяха повишени драстично и глобите за шофиране в аварийната лента", обясни главен комисар Ивайло Иванов.

Той даде висока оценка на днешните действия на екипите и подчерта, че най-важното е да се проиграе и установи нивото на взаимодействие между всички служби и институции, които участват при кризисни ситуации. Това е правилният път, за да се реагира по най-добрия начин.

Главният секретар на МВР сподели, че за първи път е наблюдавал в реално време работата на щаба на ГДПБЗН, как се наблюдават действията на колегите, защото в такава реална ситуация те реагират под напрежение, а ръководителят им може отстрани да направи правилна оценка, да реагира и своевременно да коригира забелязаните слабости.

Снимка 433309

Източник: пресцентър МВР

Той обясни, че самото учение е доста сложно, тъй като при произшествие в тунел има задимяване и ако този дим не бъде изведен от съоръжението, може да нанесе сериозни поражения както на пътниците, така и на спасителните екипи.

Главният секретар поясни, че ГДПБЗН разполага със специална техника, която да създаде чиста обстановка за реакция на екипите, ако в съответния тунел няма вентилационна система.

Главен комисар Николай Николов разграничи две основни цели на днешното занятие - от една страна да се види дали екипите са подготвени за правилна и бърза реакция, от друга - координацията на органите за управление - съответните щабове на място, взаимодействие между институциите.

Снимка 433305

Източник: пресцентър МВР

Повече от 300 души, включително и доброволни формирования взеха участие в днешното учение.

В действията участваха и служители на ГДПБЗН, Агенция "Пътна инфраструктура", Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст, доброволци.

Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.

Проиграна е симулация на тежка пътна катастрофа в тунела, между лек и товарен автомобил и последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.

По време на учението са проведени действия по гасене на пожар и спасяване на хора. На пострадали е оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Бе създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба.

Учението е наблюдавано и от експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справяне в кризисни ситуации в тунели.

Снимка 433304

Източник: пресцентър МВР