Операция по противодействие на престъпленията, свързани с производството и разпространението на наркотици, е проведена на 5 юни от полицаи в Самоков, в Етрополе и в Ботевград, съобщиха от МВР.

В Ботевград полицейските операции за наркотици са били на 5-ти и на 7-ми юни.

Припомняме, на 5 юни към 23 часа вечерта бе застрелян избягалият затворник Владимир Пелов в Ботевград.

По време на първата операция срещу наркотиците в Ботевград - на 5 юни е претърсен частен адрес. Там са иззети 12 топчета със суха зелена тревиста маса канабис и други 30 с неправилна форма, бели на цвят, реагиращи на метамфетамин. Те били укрити на различни места в жилището.

Иззети са и два газови пистолета с неустановена марка и модел, и електронна везна. Арестувани са двама мъже за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването по което продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Още два буркана с марихуана, гриндер и електронна везна са иззети тази сутрин при претърсване на друго жилище в Ботевград. За срок до 24 часа е задържан обитателят и на този адрес.

Канабисът и кокаинът са най-употребяваните наркотици в ЕС

Канабисът и кокаинът са най-употребяваните наркотици в ЕС

Чистотата на кокаина на улицата в Европа е на най-високото ниво от десетилетие

В гориста местност в землището на село Белчин полицаите открили 250 найлонови чувала с пръст. Във всеки чувал имало засадени стръкове зелени растения от рода на конопа, както и изградена система за поливане. На място са задържани двама криминално проявени и осъждани мъже.

При последвалото претърсване в къща в същото село, собственост на единия от тях, са открити и иззети 25 грама суха зелена тревиста маса канабис, тъмнозелена смолиста бучка хашиш с тегло 40 грама, малко количество бяло прахообразно вещество амфетамин, ловна двуцевна пушка и 20 боеприпаса.

На тавана на стопанска постройка в двора полицаите разкрили специално оборудвано помещение за домашно производство на марихуана. Иззети са 93 канабисови растения, засадени в саксии, кварцови лампи, вентилатори, въздуховод, електрически трафове, климатик, течна тор и бидони с вода.

По-късно същия ден, при друга полицейска акция, е задържан криминално проявен 25-годишен самоковец. При претърсване в дома му са открити и иззети 500 грама зелена тревиста маса марихуана, 17 таблетки екстази и електронна везна.

В рамките на образуваните по двата случая досъдебни производства на тримата задържани са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Същият ден, при друга полицейска операция, полицаи от Етрополе са арестували криминално проявен и осъждан 26-годишен мъж от село Лъга. От него са иззети електронна везна и около 10 грама канабис. По случая е образувано бързо производство.