Насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина. Под този надслов започна кампанията за борба с домашното насилие.

Кампанията започва в България, Унгария, Румъния, стана ясно от думите на Благородна Макева, заместник-директор на ГДНП.

През изминалите години МВР и ГДНП полагат целенасочени усилия за разкриване на тези престъпления, поясни Макева и призова жертвите и/или техните близки да подават сигнали. 

Обучават полицаи как да се държат с жени, жертви на домашно насилие

Обучават полицаи как да се държат с жени, жертви на домашно насилие

В България няма точна статистика колко са пострадалите

Жертвите първо търсят подкрепа в неправителствения сектор и после на правно ниво. В последните години се увеличават сигналите за домашно насилие. За миналата година те са 30166. 76% от жертвите на средни телени повреди са на жени.

35 са сигналите за преследване, от тях 26 са на жени. 70 са регистрираните убийства до момента. 24 са убитите жени в страната. 2000 са издадените ограничителни заповеди.

Изградена е контактна мрежа с другите държави членки. Ограничителната заповед, издадена у нас, се признава в други държави от ЕС. Така жертвите имат по-голяма защита.

Феноменът "домашно насилие" не трябва да остава в мълчание. Много често жертвите прикриват насилника дори след подаден сигнал. 

Тишината означава смъртен изход от тази връзка, каза заместник-началникът на ГДНП. Затварянето на очите днес води до затваряне на очите завинаги, категорична бе Благородна Макева.