От фондация "Анимус" започнаха проект "Активни срещу насилието над жени". Той е по европейска програма. Продължителността му е от 01 ноември 2019 г. до 01 ноември 2022 г., съвместно с фондация "Общество и сигурност".

Миглена Атанасова, координатор на проекта, заяви, че в България няма точна статистика колко жени са жертви на домашно насилие. Причината е, че спешният телефон 112, където се подават сигналите, няма връзка с МВР, които поемат случаите.

Целта на проекта е да обучи служителите на МВР как да се държат с жена, жертва на домашно насилие

По проекта ще бъдат обхванати 4 града в различни части на страната - София, Сливен, Смолян и Силистра, в които ще бъде взета статистика за жертвите, ще бъдат обучени полицейските служители. 

Втората част на проекта е да работи с ключовите институции по въпроса - съд, прокуратура, социални служби

Ще се проведе и "просветителска" кампания сред обществото какво е домашно насилие - сред малцинствените групи, жените. Не на последно място се предвижда да се съберат данните от спешния телефон 112.

Най-важният акцент е да се подкрепят 100 жени, жертви, които ще бъдат обучени за посланици на каузата за домашно насилие

Ще бъдат създадени две интернет страници, посветени на домашното насилие.

"Искаме цифри и лица. В България няма жени, които са се изправили пред обществото като посланици, които да разкажат какво се е случило с тях. По цял свят има - на всяка конференция жените, преживели насилие, са на първа линия. У нас те се срамуват, притесняват и все още крият лицата си, вместо да се срамуват насилниците. Основна цел на проекта е да се просвети и активизира гражданското общество срещу насилието над жени", обясни Мария Чомарова, директор психотерапевт по проекта на "Анимус".

Тя добави, че жертвите на домашно насилие не винаги са от бедни семейства. Те са на високи постове, както и мъжете, които упражняват насилие, са на висши постове.

Психологът поясни, че в България няма данни колко са жертвите на подобен тип насилие, данните се вземат от Европа, където се казва, че всяка четвърта жена е жертва и това се отнася и за нашата страна.

"Най-много жени има загинали от домашно насилие", категорична бе Чомарова за статистиката в България.

Статистиката на фондацията показва, че за 2018 - 2019 г. данните за жени, потърсили помощ, са над 300, а на горещата линия са позвънили 2763 жени.

Радостина Якимова, координатор от фондация "Общество и сигурност" посочи данни от статистиката на МВР към 31 август 2019.

2.6 млн. обаждания, от тях нерегламентираните са 50%, за домашно насилие се води "престъпление срещу личността, а само за 2019 г. такива са 226 787 обаждания.

С годините се наблюдава тенденция на увеличаване, като за 2019 г. общият брой сигнали са 23 334

"В статистиката на спешния телефон 112 не разполагат с информация за патрулите, изпратени на адреса - няма връзка между двете звена, а случаят се поема от районния инспектор. Фондациите ще искат да се нареди какво се случва с жертвите на домашно насилие, кой ги наблюдава, какви са мерките и каква е превенцията на МВР", каза Якимова.

По-рано от полицията обясниха, че насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина. Това е тяхната акция за ограничаване на домашното насилие.

Полицията: Насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина

Полицията: Насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина

35 са сигналите за преследване, от тях 26 са на жени