Между 60 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като едва половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. По света близо 4,5 млн. души са ослепели заради глаукома, като според прогнозите този брой ще нарасне до 11,2 млн. души до 2020 година. Какви са симптомите, рисковите фактори за развиване на болестта, видовете глаукома и начините за диагностициране разказаха лекари на пресконференция в БТА във връзка със Световната седмица на глаукомата.

В рамките на тазгодишното отбелязване на седмицата от Пациентска организация „Глаукома" организират безплатни прегледи за заболяването в шест града в страната. Хората в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Пещера ще могат да се прегледат безплатно и при евентуален проблем да могат бързо да преминат към лечение, обясни председателят на организацията Георги Димитров.

В началото на пресконференцията всички журналисти получиха очила, оцветени по специфичен начин, който максимално идентично да имитира ефекта на глаукомата върху зрението. Всички присъстващи пък имаха шанс да се подложат на безплатен преглед на зрението веднага след брифинга.

Глаукомата е хронично прогресиращо заболяване, характеризиращо се с увреждане на зрителния нерв. Ако се остави без лечение, тя води до необратима слепота, като най-засегната е възрастовата група над 50 години. Специалистите обаче препоръчват още след 30 - 35-годишна възраст всеки човек да се подложи на преглед.

Болестта обикновено прогресира незабележимо и човек я забелязва едва когато са настъпили необратими увреждания в зрителните функции. Симптоми, които биха могли да означават наличие на глаукома, са замъглено зрение, болка в окото, ограничаване на периферното зрение, главоболие, поява на „цветни петна", предупреждават лекарите.

Рискови фактори за глаукома са повишено вътреочно налягане, фамилна обремененост, диабет, травми на окото, понижено артериално налягане, късогледство и други, посочат специалистите. Ранното откриване на заболяването е от съществено значение за ограничаване на зрителното увреждане и предотвратяване на прогресията на заболяването.

Пациентската организация „Глаукома" настоява НЗОК да реимбурсира 100% от медикаментите за лечение на глаукома, както е в почти всички държави в света. Освен това от организацията искат организиране веднъж в годината с направление от личния лекар на задължителни профилактични прегледи на пациенти над 40-годишна възраст.

Да се увеличи и броят на безплатните прегледи за страдащите от глаукома от веднъж на шест месеца, както е в момента до един път месечно, а касата да заплаща и две изследвания на зрителното поле (компютърни периметри) годишно за болните от глаукома, искат още от пациентската организация.

Информация за безплатните прегледи ще бъде предоставяна на гореща линия 0700 10 515 всеки делничен ден от 11:00 до 17:00, а повече информация може да бъде открита и на официалния сайт на организацията www.glaucoma.bg.