Поморийци скочиха на протест срещу застрояването на мястото до емблематичните яворови скали. От гражданска инициатива "Да спасим Яворовите скали" излязоха с призив към гражданите на Поморие да се включат в протеста срещу застрояването.

"Да се помолим за обърканите души на oбщинските съветници и кмета на Поморие! Заедно да отправим молитва към Свети Георги - покровителят на Поморие да пречисти душите на общинските съветници от сребролюбието и на сесията на 30 януари 2018 г. да гласуват "ПРОТИВ" внесената докладна на кмета, свързана с изграждането на хотел до Яворовите скали!", се казва в апела.

Протестът ще се проведе в събота, а по време на него ще бъде отслужен и молебен. Протестът на 27 януари ще започне в 11 и 30 часа до кръговото кръстовище пред манастир "Свети Георги" и ще продължи един час.

Поморийци целят публично да покажат несъгласието на гражданите с решението на Общински съвет-Поморие да посегне на най-знаковото място в града - Парк "Яворов", включващ паметника на поета, Яворовите скали и лятно кино "Яворов".

С протеста негодуващи искат да кажат категорично "не" на парцелирането на територията под паметника на Яворов, преобразуването на част от нея в частна общинска собственост в полза на частен инвеститор, който планира на това място строеж на хотел, както и на бетонирането на Яворовите скали.

Организаторите призовават всеки, който милее за съхранение на историческата памет и почит към делото и творчеството на Пейо Яворов, да се чувства добре дошъл да се включи в протестния митинг.

От своя страна кметът на града Иван Алексиев по време на инициираната от него среща с жители на Поморие заяви, че не би позволил да се строи хотел на това място.

"И аз не съм съгласен на това място да се построи хотел. Знам какво ще кажат и общинските съветници, защото всички ние сме поморийци, но дайте възможност на Общинския съвет да си свърши работата. Няма да допусна някой с лека ръка да пише за това, което сме постигнали аз и моите колеги. Направихме всичко възможно, за да спасим Лятно кино "Яворов", защо смятате, че няма да сторим същото и за Яворовите скали", обясни кметът.

"Мога да заявя най-отговорно, че аз и колегите ми, работим нещата да се случват от добро към по-добро. Това, че не всеки път се случват, това, че не всеки е доволен, е ясно и за съжаление - неизбежно. Точно заради това винаги, когато има напрежение държа да присъствам, да гледам хората в очите и да се разберем, а не да водим битки", заяви Иван Алексиев.