Поне седем-осем години ще са необходими за завършването на здравната реформа в България, прогнозира пред БиТиВи служебният здравен министър проф. Николай Петров.

На въпрос как ще коментира изказването на предшественичката си Десислава Атанасова, която  при предаването на властта призна, че реформата в сектора не е завършена, той потвърди, че действително проблемите в тази област са изключително много.

„Те изискват сериозно обсъждане, широка подкрепа, финансов ресурс и дълго време за разрешаване. Съотнесено с нашите традици - всичко да започва от мен и това, че аз съм министър, финалът го виждам след 7-8 години", заяви той, намеквайки за липсата на приемственост и последователност в политиката у нас.

Сред първите неща, с които ще се заеме служебният министър, са проблемите между лекарите и Здравната каса, породени от новата методика на НЗОК. Той съобщи, че още днес ще се срещне с шефа на Касата д-р Пламен Цеков.
„Разбрах, че днес той има рожден ден, но се опасявам да не му разваля настроението.  Ситуацията е тежка и трябва да излезем от нея. След това да направим разширена дискусия и консенсусно да вземем решения. Ако всеки се сепарира в неговата си част, няма да стигнем доникъде", коментира проф. Петров.

Той съобщи още, че в няколкото месеца, през които ще оглавява здравното министерство, ще работи активно за финализирането на състава на Комисията по лекарствата, което по думите му ще допринесе за по-бързото разрешение за пускането на нови лекарства и реимбурсирането на медикаменти. „Търся нещата, които са спешни, защото не трябва да се изпускат срокове", изтъкна проф. Петров. Сред другите му приоритети са концепцията за здравна инфраструктура и здравната стратегия за периода 2014-2020 г.

Лекари и фармацевти обещаха спокойствие за новия здравен министър
Още...

Коментирайки практиката си като лекар, той посочи, че един от проблемите у нас, е липсата на добра комуникация между медиците и пациентите. „Ние лекарите учим много, но малко ни е подготовката по отношения на комуникацията с пациентите и техните близки.  Ще се опитам да започнем поне създаването на обучителна програма, която да регламентира тези контакти, начина на изразяване на лекарите", обясни идеята си проф. Петров.

„Лекарят е длъжен да има такова ниво на интелигентност, да намери начин как да бъде поднесена информацията на пациента", посочи още той, без да пропусне да отбележи, че професията на лекаря е изключително натоварена и понякога това е повод за недотам обмисленото изразяване пред пациентите и техните близки.

Служебният здравен министър потвърди, че едни от най-бързо напускащите здравни специалисти у нас са анестезиолозите и посочи, че трябва да се измисли начин, по който те да се върнат в България.

Професор Николай Петров разказа още, че не се е колебал дали да приеме предложението на президента Плевнелиев да оглави здравното министерство и изтъкна, че му вярва на 100%.