Районният съд в Благоевград прие няколко експертизи по делото срещу Венцислав Добрев и Калоян Гущеров, съответно поръчал обезобразяването на приятелката си Христина Колджиева и извършител на престъплението, информира viaranews.com.

Припомняме, студентката и нейната приятелка Мария Коемджиева бяха залети със сода каустик в края на миналата година.

Христина и Мария все още са в постравматично разстройство на психиката от преживяното преди повече от половин година, изтъкнаха в съдебната зала лекари, назначени за вещи лица по наказателния процес.

Колджиева е изпитала и силни болки от изгарянето със сода каустик, изпитва и постоянно чувство на тревожност и стрес, категорични са психоложките.

Съдът не прие експертните заключения офталмолозите на д-р Йордан Тумбев и колега му д-р Узунова.

Експертизите били приложени по делото едва на 21 юни, а съгласно НПК, трябва да има 7-дневен срок. Заключението ще се обсъжда на следващото съдебно заседание.

На днешното заседание бяха разпитани приятели на подсъдимите от Дупница Стефан Илиев и Ивайло Тонов, които били заедно в благоевградската дискотека с Венцислав Добрев в нощта на нападението.

В клуба пристигнала и Христина, която отказала да комуникира с Венцислав, тъй като вече не искала да има нищо общо с него.

„Аз лично приказвах няколко пъти с Христина, помолих я да се сдобрят с Венци, тъй като той много страдаше от раздялата им", заяви Ивайло Тонов.

На журналистически въпрос дали чувства ли вина за стореното Венцислав Добрев отвърна: „Питайте адвокат Юрукова".

По неизразени пред магистратите причини, подсъдимият е отказал да бъде подложен на психологическо изследване.

Припомняме, на предишното заседание двете момичета поискаха Добрев и Гущеров да получат наказание от 5 до 15 години затвор.

Това ще се случи само ако квалификацията за тежка телесна повреда, дадена от обвинението, бъде потвърдена от съда, обясни адвокатът на потърпевшата Биляна Тончева на днешното заседание по делото.

В случай, че деянието бъде определено като средна телесна повреда, наказанието, предвидено в закона, е от 3 до 8 години затвор.

На предишно заседание по делото двете момичета внесоха граждански искове в размер на общо 215 хиляди лева.

Следващото заседание е насрочено за началото на месец септември.