36-годишен мъж, криминално проявен и автор на редица престъпления, е освободен с решение на прокуратурата в Ловеч.
 
Става въпрос за 36-годишния М.А., който е задържан от полицията в града след получен сигнал за група, която се занимава с престъпна дейност в района на с. Бели Извор.

След направен оглед и претърсване на лек автомобил "ВАЗ" ползван от мъжа, полицаите са намерили една фалшива банкнота от 20 лв. В колата е открит бележник с над 60 имена на които между 2006г.-2009г.

М.А. е посредничил да вземат редовни свидетелства за управление на МПС от Враца, съобщават от МВР.

Свидетелствата се получавали срещу 900 лв. - 600 за курса и 300 се преразпределяли, като за М.А. оставали 50 лв.

От допълнително претърсване в къщата в която живее М.А. в селото, полицаите са иззели 6 чужди лични и 6 дебитни карти, снимки и други инкриминирани документи. Открити са и два газови пистолета, единият от които е преправен за бойни патрони и 12 патрона - 11 за карабина и 1 за автомат „Калашников".

Установено е, че М.А. се е занимавал и с незаконна лихварска дейност.

Припечелените пари са влети в лихварска схема срещу 10 % лихва, а взетите лични и дебитни карти на гражданите гарантирали връщането на заема.

Автомобилът е използван за незаконни таксиметрови услуги. М.А. е основен играч в групата, той е подпомаган от брат си и от 16 г. момиче, на което е настойник.

Мъжът е осъждан три пъти - за притежаване на фалшиво свидетелство за управление на МПС, за самоделно оръжие и предизвикано катастрофа по непредпазливост, посочват от МВР.

Образуваното дознание ще изяснява престъпната и незаконна дейност на групата и съпричастността й към опити за прокарване в обращение на фалшиви двадесетолевки в тетевенските села Васильово и М.Желязна, както и купуване с фалшиви пари на животни от жители на селата в района

От там допълват, че той е задържан е за 24 часа, а след изтичането и мярката на 27 август е освободен с прокурорско решение.

News.bg се опита да се свърже с говорител на прокуратурата в Ловеч, но такъв не беше открит за коментар.