Районния съд в Несебър мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 59-годишния шотландски турист Филип Робъртсън, привлечен като обвиняем за блудство с малолетно момиче в хотелски асансьор в Слънчев бряг.

Установено е, че има достатъчно доказателства за постоянното задържане спрямо Филип Р. за престъплението, извършено на 25 юни в хотелски асансьор в курорта Слънчев бряг.

По делото са проведени разпити на свидетели и е извършено разпознаване на лица. Назначена е и комплексна биологична и ДНК-експертиза. По случая предстои извършването на още процесуални действия.

По време на заседанието обвиняемият Филип Р. е посочил, че не е извършвал блудствени действия с детето, а е упражнил безобидни или любезни посегателства спрямо лицето. Той обяснил, че момичето си гледало в телефона и не го видяло докато влиза в асансьора. След това я попитал дали прекарва добре почивката си, а тя се стреснала и подскочила от страх. Шотландецът се опитал да успокои детето и тогава осъществил допир с нея.

Мъжът изрично е заявил и че признава тези свои действия (безобидни или любезни посегателства). Следователно шотландецът потвърдил, че е бил в с лицето в асансьора.

Според Районния съд в Несебър обаче негативните психически преживявания на пострадалото малолетно лице не са в резултат на безобидни или любезни посегателства, а извършителят се е опитвал да омаловажи останалите доказателства и показания.

Изяснено е още, че Филип Р. вече е осъждан за сексуални престъпления. Според съда действията, които обвиняемият е извършил в хотелския асансьор на 25 юни сочат, че наложените му вече наказания не са оказали спрямо него поправителен и превъзпитателен ефект и не са постигнали целта на наказанието.

Според решението съда съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Имайки предвид това, както и факта, че мъжът бил в България с цел туризъм и няма причина да остане доброволно на територията на страната, срещу него е взета мярка постоянен арест.

Установено е и че обвиняемият не е не е изпълнил указанията на разследващия орган, а именно да не се отклонява от местопребиваването си без да уведоми писмено разследващия или наблюдаващия делото прокурор. Вместо това мъжът предприел действия по регистрация в друг хотел, което е наложило същият да бъде издирван и открит там.

За извършеното от Филип престъпление законът предвижда наказание "Лишаване от свобода" за срок от една до шест години.

Определението на Районен съд - Несебър подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок пред Окръжен съд - Бургас.