М.Живков, архив - news.bg
Варненският апелативен съд потвърди доживотната присъда на таксиметров шофьор Марин Живков, убил две студентки във Варна. Това съобщиха от пресслужбата на съдебната институция, цитирани от БиТиВи.

Съдът потвърди като обоснована и законосъобразна доживотната присъда без право на замяна при първоначален специален режим.

Тя беше произнесена през май тази година от Варненския окръжен съд заради жестоките убийства на 20-годишната Сашка Димитрова и 21-годишната Радка Даскалова, извършени през 2000 и 2004 година.

Димитрова, която е била студентка II курс в Икономическия университет във Варна, е била убита на 22 май 2000 година в землището на село Долище. Престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и при условията на опасен рецидив.

Четири години по-късно в землището на село Осеново след изнасилване Живков убил и Даскалова. Тялото на момичето е открито година по-късно.

Наказателното дело срещу таксиметровия шофьор започна през 2007 година, когато шофьорът беше подведен под отговорност за изнасилването на три момичета и за двете убийства.

Съдът потвърди и размерите на присъдените обезщетения за неимуществени вреди в общ размер на 400 000 лева, които Живков следва да плати на родителите на двете убити момичета. Решението на Варненския апелативен съд може да бъди обжалвано пред ВКС в 15-дневен срок.