Потвърдиха постоянния арест на обвиняем мъж за убийство след 6 години, съобщиха от държавното обвинение. 

Варненският апелативен съд потвърди като правилно, законосъобразно и обосновано определение на Окръжен съд - Добрич от 5 май тази година, с което е била определена мярка за неотклонение "задържане под стража" на Биляй М., разследван за убийство, извършено през 2012 г. в село Божурово.

30-годишният мъж от Добрич е привлечен като обвиняем за това, че на 3 ноември 2012г. умишлено е убил жител на селото. Убийството било извършено през нощта в дома на пострадалия след употреба на алкохол и възникнал скандал между двамата.

Пострадалият бил открит на сутринта в леглото си. Съдебномедицинска експертиза установила множество наранявания по главата и тялото му, причинени от удари.

Според събраната информация часове след убийството, обвиняемият отпътувал за Германия под чужда самоличност.

Делото започнало срещу неизвестен извършител. Няколко пъти е било спирано поради липса на категорични доказателства.

След последното му възстановяване и събирането на нови свидетелски показания, Биляй е бил привлечен задочно като обвиняем за извършеното престъпление и обявен за издирване с Европейска заповед за арест. Бил е установен на територията на Германия и екстрадиран в България.

В материалите по делото има свидетелски показания и други материали, които водят и Варненския апелативен съд до обосновано предположение, че Биляй е съпричастен към повдигнатото му обвинение за убийство.

За него законът предвижда затвор от 10 до 20 години.

Предвид данните, че младият мъж вече се е укривал, бил е привлечен задочно като обвиняем, бил е издирван с ЕЗА и е използвал чужди документи за самоличност, и апелативният съд споделя основанията на ОС - Добрич, че има реална опасността при по-лека мярка за неотклонение Биляй да се укрие или да се опита да въздейства върху свидетели.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.