Бургаският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Максим Стависки, наложена на първа съдебна инстанция.

Решението на апелативния съд бе внесено от председателя на състава Мелком Мелконян, съобщиха за news.bg от съда.

Така се потвърждава както условната присъда от две години и половина, така и размерът на обезщетението по гражданския иск.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Бащата на намиращата се още в кома след катастрофата Мануела, Красимир Горсов, не пожела да коментира в детайли развитието на случая.
По думите му обаче потвърждаването на присъдата се дължи преди всичко на това, че родителите на загиналия в катастрофата Петър се обжалвали само иска за обезщетението, а не и условната присъда.

Горсов каза още, че вероятно на горна инстанция семейството му ще бъде представлявано от нов адвокат
В следващите няколко дни ще се организира пресконференция по случая. 

Припомняме, прокуратурата обжалва условната присъда на световния шампион по фигурно пързаляне, дадена му с решението на Бургаския окръжен съд.

Обвинението настояваше за налагане на ефективна присъда срещу Стависки. В началото на годината той бе осъден на 2,5 години условно лишаване от свобода, с 5 години изпитателен срок и 3 години забрана да шофира.

Според адвокатите на Максим Стависки обаче, решението на Окръжния съд в Бургас е законосъобразно. Тяхната теза е, че досега световният шампион е бил герой за обществото и публичното огласяване на деянието му само по себе си е наказание.

Стависки е обвинен и осъден за шофиране в нетрезво състояние, причиняване на катастрофа, смърт и тежка телесна повреда.

Трагичният инцидент стана на 06.08. 2007 г.край река Ропотамо. В катастрофата загина едно момче, а животът на Мануела Горсова е още в опасност.
По време на делото Максим Стависки се призна за виновен.