Държавата да възстановява на НЗОК заплатеното ДДС за лекарства чрез целева субсидия от бюджета.

Това предлагат пациентски организации и фармацевтични производители, съобщи zdrave.net.

Според тях така в бюджета на касата за лекарства догодина ще се върнат 53 млн. лв.от ДДС, които идват от здравни вноски и би трябвало да се харчат за здраве.

Предвидените 320  млн. лв. за лекарства догодина едва ли ще стигнат, ако не се въведат рестриктивни мерки, посочи Лидия Христова от лекарствената дирекция на здравната каса по време на кръгла маса, организирана от Конфедерация „Защита на здравето".

Веска Събева от пациентската организация напомни от своя страна, че лечението в домашни условия винаги излиза по-евтиноот болничното лечение или нелечението.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че управляващите имат намерения да покрият нуждите от лекарства, но в системата имало много натрупани проблеми.

Бюджет 2010 ще бъде тежък, а начините касата да се справи с ограничения бюджет за лекарства догодина са три. Това отбеляза Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители у нас.

По думите му, единият е да се въведе лимитиране чрез намаляване процента на реимбурсация на лекарствата или поставяне на пределна цена, до която касата заплаща, като останалото се поеме от пациента.

Вторият начин е намаляване цените на лекарствата, но той е неприложим, защото цените в България вече са достигнали много ниско ниво, смята Денев.

Това е свързано с ниските цени на лекарствата в страната ни, които търговците могат да закупят и да ги продават на по-високи цени в държавите от ЕС.

Третият вариант да се предотвратят проблеми с лекарствата за домашно лечение догодина е да се увеличат средствата за тях, което може да стане съвсем законно и без да се нарушава фискалния резерв, отбеляза Денев.

За целта трябва да се разпише в законите за бюджета на касата и за държавния бюджет, че с целева субсидия от бюджета на определен период от време в НЗОК ще се връща платеното ДДС за лекарства.

От пациентските организации настояват за това и с аргумента, че парите, които касата дава като ДДС, идват от здравни вноски и трябва да се използват за здраве. С такава мярка ще се реши проблемът с лекарствата догодина, при това без да се пипа закона за ДДС,отбеляза и Андрей Младенов от Българската генерична фармацевтична асоциация.

Предложението бе записано в меморандум на участниците в днешната кръгла маса. Даниела Дариткова пое ангажимент да го предостави на колегите си в парламента, но отбеляза, че крайната дума ще имат финансистите.