Повече полиция. Това са поискали по време на среща с ръководството на МВР кметове на населени места и областни управители. По време на пресконференция министърът на вътрешните работи Валентин Радев представи резултатите от проведените срещи в цялата страна и областните центрове - Плевен, Ловеч, Благоевград, Бургас, Варна, Шумен.

МВР: Къде са Братя Галеви ще стане ясно като ги хванем

МВР: Къде са Братя Галеви ще стане ясно като ги хванем

Всички издирвани трябва да знаят, че ще ги хванем, заяви мин. Радев

Основните теми, които са били засегнати са проблемите, свързани с битовата престъпност в малките населени места. Общата оценка на кметовете и кметските наместници, присъствали на срещите за работата на полицията е от добра нагоре, посочи Валентин Радев.

По време на срещите с местните власти е била обсъдена и темата с механизма на МОН за връщане на децата в училище, в който са ангажирани и служителите на МВР. Освен това е имало предложения детските надбавки да не се дават на родителите, които не пускат децата си на училище. По отношение на пътната безопасност пък е имало предложение част от парите, събирани от глобите по пътищата- да остават на разположение на общините за закупуване за камери за видеонаблюдение.

Кметовете искат полски пазачи, но не и частна охрана

Кметовете искат полски пазачи, но не и частна охрана

Концесионерите да се грижат за язовирите, искат от местната власт

Стана ясно още, че кметовете на населени места по механизъм за действие на МВР са задължени да попълват информационна карта за броя на сигналите, на които МВР е реагирало. Целта е да се провери дали наистина има толкова сигнали. Заместник-главния секретар Георги Арабаджиев заяви, че има план на МВР и създаден механизъм в четири стъпки - мобилни екипи за реакция, екип за контрол от служители на съответното областно ниво, етап на определяне на горещи точки на напрежение, където има в пъти повече противообществени прояви и за които е необходимо да бъдат насочени служители на жандармерията. При отчитане на недобри резултати щяло да се провежда изслушване на директорите от главния секретар.

Арабаджиев заяви, че има завишена регистрирана престъпност с 2 ,2% повече спрямо предходния месец по отношение на разпространението на наркотични вещества. Това е негативното, това е притеснителното от тези срещи с обществеността, коментира още той.

Жива сила пази падналата ограда на българо-турската граница

Жива сила пази падналата ограда на българо-турската граница

Няма такова място, което да е толкова добре пазено от границата, освен там, където е паднала оградата

Друго притеснително е по отношение на престъпността извършвана от и спрямо деца. Противодействието на тази престъпност обвързваме с механизма, в който участваме с Министерство на образованието, коментира още зам. главния секретар. Така по време на срещите станало ясно, че наркотиците вече са проблем на малките населени места. Такъв бил примерът с Гърмен. Друг голям проблем е незаконния дърводобив. Министър Радев коментира още, че по отношение на курортните селища месец април е месецът, в който професионалното ръководство прави преглед и отпуска съответните бройки, така както е било направено за зимните курорти.