С настъпването на абитуриентските балове рязко се увеличава рискът от пожари на обществени места и съпътстващите ги инциденти, съобщават от пресцентъра на МВР.

Пожарникарите за поредна година са проверили близо 800 обекта, в които е предвидено да се провеждат абитуриентски балове. 348 нарушения са констатирани в 161 обекта. 159 разпореждания за отстраняване на нередности са връчени на управителите на заведения. Съставени са 26 акта.

Експертите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" отново припомнят основните правила за безопасно поведение.

Запазването на самообладание е най-важното правило при задимяване и пожар на обществено място. Хората трябва своевременно да се насочат към близкия евакуационен изход.

Важно е да се слуша и да се спазват стриктно указанията от персонала на обекта. Хората не трябва да блъскат и да викат. Нужно е да окажат помощ и да дадат път на децата, възрастните и на хората с двигателни проблеми.

Ако задимяването е силно, от пожарната съветват хората по възможност да сложат намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и да дишат през него. Препоръчва се да се опитат да се движат приведени, по-близо до пода.

При първа възможност за инцидента трябва да се съобщи на тел. 112, където дежурният оператор може да зададе допълнителни въпроси, както и да даде ценни указания.