Българските пожарникари нямат защитни облекла. За това разказа пред Нова телевизия Венцислав Станков, председател на синдикат "Огнеборец".

"Повечето пожарникари у нас събират защитни облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. И тях си купуваме сами". Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа униформи.

Полицаите излизат на протест отново

Полицаите излизат на протест отново

Ръководството на МВР не може да увеличи заплатите със задна дата

Станков подчерта, че и ниските доходи са сериозен проблем за родната пожарна. Той отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Имало е сигнали за пожар, на които се отзовавал само по един огнеборец.

Необходимо е и спешно подобряване на материалната база. "По оперативни програми беше закупена много техника, но нямаме финансовия ресурс, с който да я поддържаме", допълни Станков.

Почти 200 пожара за денонощие са гасили пожарникарите

Почти 200 пожара за денонощие са гасили пожарникарите

Над 90% от пожарите са причинени от човешка намеса

Това са причините пожарникарите да излизат на протести в София и Варна в четвъртък - Кръстовден, когато е професионалният празник на пожарникарите. Редом до тях ще застанат и полицаите.

"Протестираме срещу неглижирането и неразбирането на проблемите ни, както и несериозното отношение, което ръководството на МВР демонстрира към нас", заяви Илия Куманов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Полицаите остават с непроменени искания - увеличение на заплатите с минимум 15% и със задна дата и приемане на нов Закон за МВР най-късно след година.