Близо 200 пожара за последното денонощие са гасили огнеборците на територията на цялата страна. Това съобщи пред bTV старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

Според старши комисар Игнатов към момента няма тежък пожар, с който огнеборците да не могат да се справят.

За пожара край бургаското село Изворище и обвиненията на местните хора, че пожарната е закъсняла и е подценила ситуацията Игнатов каза, че автомобилът, изпратен при сигнала, е с най-голямото количество вода, което може да има един противопожарен автомобил.

"Реагираме с ресурсите, с които разполагаме", обясни зам.-шефът на пожарната. Денонощно имаме някакъв капацитет за поддържане на дежурни екипи и реагиране. В зависимост от големината на службата той е между един и четири екипа. С този капацитет трябва да реагираме на всяко произшествие. В Бургаска област за същия ден е имало над 20 произшествия, каза Игнатов.

В ситуацията, в която се намираме - високите температури и липсата на валежи, вероятно броят на произшествията ще се повишава, обясни огнеборецът.
Според него при над 90% от случаите основната причина за възникването на пожарите е човешка намеса. Отделен е въпросът, че не бихме могли да се произнесем къде има умишлени действия и къде - небрежност, каза Игнатов.

Зам.-директорът на пожарната посъветва да не се пали огън, независимо дали в собствения имот, в полето или в гората. Ангажимент на всеки гражданин е да бъде отговорен и да си дава сметка какво прави, защото паленето на огън в тази ситуация е не само административно нарушение, но и потенциално престъпление.

Очакваните по-късно през деня най-високи температури са за Видин, Русе, Велико Търново, Кюстендил, Сандански. Очакваните максимални стойности са между 34° и 39°. В седем области в Северозападна и Югозападна България е обявен оранжев код за опасно време. В останалата част от страната предупреждението е от първа степен - жълт код, припомни той.

Най-голяма опасност от пожари има по поречието на река Дунав, в Югоизточна България и крайните югозападни райони. В следващите дни опасността ще се увеличи в повече райони заради повишаването на температурите.

Това предполага, от една страна, повишаване на готовността на силите за реагиране, което ние организационно правим, каза Игнатов. Справяме се, използвайки ресурсите си, използвайки включително служителите, които са в почивка, и на базата на общинските и областни планове за защита при бедствия с мобилизация на всякакви други ресурси.