Апелативният съд във Варна остави в ареста началника на група "Оперативен център" в сектор "Пожарогасене и спасителна дейност" в МВР - Силистра Младен Атанасов.

Съдът не прие жалбата на Атаносов неговата мярка да бъде изменена от постоянен арест в "парична гаранция". Той беше привлечен като обвиняем затова, че при условията на продължавано престъпление от януари 2016 до 12 юни 2017 година е придобил и пазил предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти.

Припомняме, до служителят на МВР се стигнало след разследване на шестима мъже в Русе, обвинени визточване на информация от платежтни инструменти и използване на скимиращи устройства. При задържането на Анатасов в дома му били открити копия на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.

Пожарникар остава в ареста заради измами с кредитни карти

Пожарникар остава в ареста заради измами с кредитни карти

Задържането под стража на служител на МВР - потвърдено на втора инстанция

От разследването става ясно, че полицейският служител е поддържал сървър и компютри, използвани за престъпления срещу паричната и кредитната система. Обвиняемият е поддържал интензивна електронна комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии. От 2016 г. до месец юни 2017 година те разменили 259 електронни писма, които съдържали информация за множество сканирани лични карти, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли.

Днес адвокатът на Атанасов посочи, че клиентът му продължава да е в ареста, а вече са минали 50 дни от започването на досъдебното производство по случая. За този период все още не ставало ясно какви са обвиненията срещу него. Обвинението обаче посочи, че законоустановеният срок за разследване, който е 60 дни, все още не е изтекъл, а за изтеклия период обвиняемият поискал за втори път иска изменение на процесуалната мярка за принуда.

Съставът на Варненския апелативен съд споделя всички аргументи на първата съдебна инстанция, с които е отказано изменението на мярката. Припомняме, в края на месец юни Съдът във Варна реши, че Атанасов може отново да извърши престъпление, заради доказателства, че обвиняем от Русе е поискал от Атанасов да заличи компютърни данни и информация, съдържаща се в неговите имейл адреси и служителят на МВР започнал да заличава информацията.