ПП/ДБ са убедили ГЕРБ да подкрепят предложенията им за промени в закона за противодействие на корупцията. Това обяви в кулоарите на парламента председателят на правната комисия в Народното събрание Стою Стоев.

"Току-що внесохме проект за промени между двете четения на законопроекта за противодействие на корупцията. В тази една седмица, в която удължихме срока, успяхме да убедим колегите от ГЕРБ голяма част от техните предложения, за които имахме притеснения, да бъдат ревизирани", каза той.

Основните цели на проектопредложението на "Промяната" - подобряване на целия механизъм за гарантиране на независимост на комисията, как се формира състава й и как функционират отделните звена от нея.

"Отделно от това цялата структура на ДАНС да се запази, така че да можем да постигнем най-добри европейски практики и да отговорим на всички изисквания по ПВУ, защото такива съмнения се появиха след гласувания на първо четене законопроект."

На първо гласуване депутатите приеха Спецдирекция в КПКОНПИ да разследва

На първо гласуване депутатите приеха Спецдирекция в КПКОНПИ да разследва

Народните представители гласуваха със 142 гласа "За", 12 гласа "против" и 60 гласа "въздържали се"

Промените, които от "Промяната" са убедили ГЕРБ да подкрепят, са три - на първо място как се съставя комисията и с какво мнозинство се избира.

"Дали всяка парламентарна група да има представителство, имахме сериозни възражения спрямо това", обобщи протеклите диалози Стоев.

На второ място ГЕРБ и ПП/ДБ са се разбрали да бъде намален броя на членовете на КПКОНПИ, за да се гарантира по-оперативната й работа, отпаднало е и предложението на ГЕРБ част от ресурсите на ДАНС да преминат към реформираната антикорупционна комисия.

И на трето място - постигнато е взаимно съгласие по чисто вътрешнооперативни въпроси. "Дали всички важни решения трябва да минават през комисията като орган или ще има оперативна самостоятелност и служителите в дирекциите, като така да гарантираме, че комисията няма да взима всички важни решения", допълни шефът на правната комисия.