Поредното заседание на Пазарджишкия окръжен съд по делото "Белнейски" протече при „закрити врата" заради изслушването на използваните СРС-та.

Припомняме, след 5-годишно разследване, в началото на месец февруари 2011 година, пазарджишкият Окръжен съд започна първото си заседание по делото за смъртта на двете сестри.

Лазар Колев е обвинен в това, че на 28 февруари 2006 година в местността "Грамадите" край Брацигово е убил по особено жесток и мъчителен начин Росица и Христина Белнейски. Убийството е извършено с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване. За престъпленията, за които е обвинен Колев, се предвижда наказание не по малко от 15 години лишаване от свобода.

На днешното заседание бяха изслушани СРС-тата от затвора, на които са записани разговорите между Лазар Колев и Владимир Славов-Иширковеца. Според показанията на ключовия свидетел по делото Колев си е признал пред него за извършеното убийство. Според Лазар Колев тези СРС-та го оневиняват.

Заседанията по делото продължават и утре, когато защитата на Лазар Колев - адвокатите Марин и Димитър Марковски, ще поиска от съда да бъде назначена нова експертиза на ноктите на сестрите Белнейски, но в лаборатории на ФБР.

Те настояват за установяване на идентичността на приложените веществени доказателства - нокътните изрезки на Росица и Христина Белнейски, с първоначалния иззет материал, който определя тяхната ДНК-характеристика.

Марин Марковски каза, че това е от решаващо значение за процеса и обясни, че такова изследване в България досега не е правено, но има няколко лаборатории на ФБР в САЩ, в които се извършва.

По думите му, ако ноктите на момичетата не бъдат предявени като веществени доказателства до края на делото, това означава, че или ги няма, или са подменени. „Има писмен документ по делото, според който ноктите на момичетата не са съхранявани правилно," подчерта Марин Марковски.