Общественият съвет към Фонда за лечение на деца одобри 24 молби на последното си заседание. Така 13 от децата ще заминат в чужбина, а за 11 е осигурено лечение и дофинансиране на лечение в България.

От фонда допълват, че за Турция  заминава 1 дете с каверном на мозъчния ствол. Друго дете  със съдова малформация  ще се лекува във Франция, а едно с очно заболяване - в Белгия.

За лечение в Германия заминават 2 деца - 3-месечно бебе със субглотична стеноза и дете със заболяване на опорно-двигателния апарат.

Осемгодишно дете с портална хипертония ще бъде лекувано в клиника в Бирмингам, Англия, а друго дете заминава за Естония за диагностично уточняване.

Малък пациент с неврологично заболяване ще се лекува в Италия, а на друго дете ще бъде направено генетично изследване в Белгия.

4 деца са одобрени от Фонда за финансиране на следващ етап от провеждано лечение. За Германия заминават две деца - с гастроентерологично и онкологично заболяване. Други 2 деца заминават за  консултации в Австрия и Франция.  

11 деца ще бъдат финансово подпомогнати при лечението им в България, съгласно Правилника за дейността на Фонда. Те са с ендокринологични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания. Едно дете е с обменно заболяване.

Сумата по одобрените 24 молби възлиза на 260 011 лева.